Taki sok robię raz na jakiś czas, od razu w większej ilości, i zamykam w butelkach lub słoikach na zimę. Potrzebuję tylko blendera kielichowego, sitka i gazy. Cały proces jest prosty i bezproblemowy. I wreszcie cała rodzina sięga po sok z buraka z własnej woli. Aż miło popatrzeć. Taki sok spokojnie możesz rozcieńczyć z wodą i podać jako napój do obiadu.
Jak zrobić sok z buraka bez wyciskarki?
Najpierw umyj dokładnie buraki, obierz i pokrój w kawałki, żeby łatwiej się blendowały. Lepsze będą niewielkie lub średnie. Są bardziej soczyste niż duże bulwy. I nieco miększe. Zamiast jednej dużej porcji wody, dodawaj ją stopniowo. Dzięki temu wyciśniesz z buraków wszystko, co najlepsze, bez zbędnego rozwadniania soku. Na końcu dorzuć 2 składniki, które robią różnicę – nie tylko poprawią smak napoju, ale sprawią, że sok z buraków zniknie z lodówki szybciej, niż się spodziewasz.
Jabłka dodadzą mu naturalnej słodyczy i owocowego smaku, a imbir podbije aromat i lekko rozgrzewa. Dzięki nim nie musisz dosładzać napoju, a jego smak naprawdę zachęca do picia. Imbir dodatkowo tuszuje lekko ziemisty smak buraka. A za to często sok buraczany może być nielubiany.
Sok przygotujesz w blenderze. Nie trzeba niczego wyciskać specjalnym, drogim sprzętem. Wystarczy sprzęt o dobrej mocy. Miksować warzywa pomoże odrobina wody. A jeśli dobrze go zapasteryzujesz, spokojnie wytrzyma całą zimę. O ile nie trzeba będzie go dorabiać. Przyszykuj rękawiczki, by nie zafarbować rąk.
Przepis na sok z buraka bez wyciskarki i sokowirówki
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków (około 10 średnich sztuk)
- 1 litr wody podzielony na porcje
- 2 duże soczyste jabłka
- 10 cienkich plasterków świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
- Umyj buraki, obierz i pokrój w małe kawałki.
- Wrzuć część buraków do kielicha blendera i dolej około 300 ml wody. Zmiksuj na wysokich obrotach przez 2-3 minuty.
- Nad dużą miską lub dzbankiem umieść sitko wyłożone gazą i przelej przez nie zmiksowaną masę. Dokładnie odciśnij płyn – najlepiej rękoma, gazę dobrze ściskając.
- Wiórki przełóż z powrotem do blendera, dolej kolejną porcję wody i ponownie zmiksuj.
- Przelej przez gazę i znów dobrze odciśnij. Powtarzaj ten proces, aż zużyjesz całą wodę i wyciśniesz z buraków cały sok.
- Do uzyskanego płynu dodaj pokrojone jabłka i plasterki imbiru. Zmiksuj wszystko razem przez 1-2 minuty, aż składniki dokładnie się połączą.
- Gotowy sok przelej do dużego garnka i delikatnie podgrzewaj, nie doprowadzając do wrzenia. Powinien być gorący, ale nie zagotowany.
- Przelej do wyparzonych słoików lub butelek, dokładnie zakręć.
- Przełóż do garnka wyłożonego ściereczką, zalej zimną wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 15 minut (od zagotowania wody).
- Wyjmij, odstaw do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Co możesz zmienić w tym przepisie?
Zamiast jabłek możesz dorzucić gruszki – nada delikatnej słodyczy i nieco innych nut smakowych. Jeśli nie przepadasz za ostrym aromatem imbiru, użyj mniej – wystarczy 5 plasterków albo zastąp go odrobiną soku z cytryny. W wersji nieco bardziej „koktajlowej” dodaj po zmiksowaniu 2-3 listki mięty lub trochę soku z pomarańczy.
Jak przechowywać sok z buraków?
Zapasteryzowany sok bez otwierania może stać nawet 3-4 miesiące w spiżarni. Po otwarciu przechowuj go w lodówce i wypij w ciągu 3 dni. Z tego względu najlepiej pasteryzować sok w niewielkich słoikach. Jeśli robisz bardzo dużą porcję, część możesz też zamrozić – najlepiej w małych pojemniczkach lub silikonowych woreczkach. Po rozmrożeniu będzie mniej klarowny, ale wciąż smaczny i zachowa swoje właściwości.

















