Przepis na babkę parzoną wcale nie jest trudny, ale trzeba w nim pamiętać o kilku istotnych zasadach. Jeśli zrobisz ciasto według tych wskazówek, za każdym razem wyjdzie idealnie pulchne, delikatne i mięciutkie. Zapisz ten podstawowy przepis, a potem tylko zmieniaj dodatki, aby babka zawsze zaskakiwała nieco innym wyglądem i nutką smakową.
Jak zrobić parzoną babkę drożdżową na Wielkanoc? Podstawowe zasady
Po pierwsze, należy przypilnować wszystkich proporcji, bo tutaj nie ma miejsca na gotowanie "na oko" i każdy składnik musi być dokładnie odmierzony. Ważne jest też to, aby najpierw zaparzyć część mąki, a dopiero potem dodawać do niej drożdże i szykować rozczyn.
A jeśli już o rozczynie mowa, to należy pamiętać, że ciasto na babkę powinno wyrastać podwójnie - najpierw przez około 1,5 godziny w misce, a potem już przełożone do blaszki, przez kolejnych 30 minut.
Na koniec ważne jest odpowiednie pieczenie i studzenie, bo gotowej babki nie można od razu wyciągać z piekarnika, tylko trzeba lekko uchylić drzwiczki i zostawić tak ciasto jeszcze na około 10 minut. Dopiero po tym czasie babka drożdżowa parzona może być wyciągnięta z piekarnika i odstawiona do całkowitego wystudzenia, zanim pokryje się ją lukrem.
Parzona babka drożdżowa - przepis
Składniki:
- 480 g mąki pszennej typ 500
- ok 350 ml mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 150 g drobnego cukru
- 6 żółtek jaj
- 150 g masła
- 100 g rodzynek
- po 1 łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy
- wanilia
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Na początku 100 g przesianej mąki zalej szklanką wrzącego mleka, ciągle mieszając całość mikserem. Masę zostaw do ostudzenia.
- W drugim naczyniu rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, a potem wlej tę masę do wystudzonej, zaparzonej mąki. Wymieszaj całość i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
- Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przecedź całość przed sitko i posyp rodzynki 1 łyżką mąki.
- Startą skórkę z cytryny i pomarańczy wymieszaj z miodem, rozetrzyj i wlej pozostałe ciepłe mleko.
- Żółtka utrzyj z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj ją do wyrośniętych drożdży, wsyp pozostałą mąkę, dodaj mleko i wyrabiaj całość przez dobrych kilkanaście minut.
- Do wstępnie wyrobionego ciasta dodaj roztopione mleko i dalej zagniataj, a na sam koniec wsyp rodzynki i połącz całą masę.
- Tak przygotowane ciasto na babkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki na babkę. Zostaw je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50 minut aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy polej ją lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Źródło: Mamabistropl Facebook

















