Przepis na babkę parzoną wcale nie jest trudny, ale trzeba w nim pamiętać o kilku istotnych zasadach. Jeśli zrobisz ciasto według tych wskazówek, za każdym razem wyjdzie idealnie pulchne, delikatne i mięciutkie. Zapisz ten podstawowy przepis, a potem tylko zmieniaj dodatki, aby babka zawsze zaskakiwała nieco innym wyglądem i nutką smakową. 

Jak zrobić parzoną babkę drożdżową na Wielkanoc? Podstawowe zasady

Po pierwsze, należy przypilnować wszystkich proporcji, bo tutaj nie ma miejsca na gotowanie "na oko" i każdy składnik musi być dokładnie odmierzony. Ważne jest też to, aby najpierw zaparzyć część mąki, a dopiero potem dodawać do niej drożdże i szykować rozczyn.

A jeśli już o rozczynie mowa, to należy pamiętać, że ciasto na babkę powinno wyrastać podwójnie - najpierw przez około 1,5 godziny w misce, a potem już przełożone do blaszki, przez kolejnych 30 minut.

Na koniec ważne jest odpowiednie pieczenie i studzenie, bo gotowej babki nie można od razu wyciągać z piekarnika, tylko trzeba lekko uchylić drzwiczki i zostawić tak ciasto jeszcze na około 10 minut. Dopiero po tym czasie babka drożdżowa parzona może być wyciągnięta z piekarnika i odstawiona do całkowitego wystudzenia, zanim pokryje się ją lukrem. 

Parzona babka drożdżowa - przepis

Składniki:

  • 480 g mąki pszennej typ 500
  • ok 350 ml mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 żółtek jaj
  • 150 g masła
  • 100 g rodzynek
  • po 1 łyżeczce skórki otartej z cytryny i pomarańczy
  • wanilia
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Na początku 100 g przesianej mąki zalej szklanką wrzącego mleka, ciągle mieszając całość mikserem. Masę zostaw do ostudzenia.
  2. W drugim naczyniu rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, a potem wlej tę masę do wystudzonej, zaparzonej mąki. Wymieszaj całość i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
  3. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przecedź całość przed sitko i posyp rodzynki 1 łyżką mąki.
  4. Startą skórkę z cytryny i pomarańczy wymieszaj z miodem, rozetrzyj i wlej pozostałe ciepłe mleko.
  5. Żółtka utrzyj z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodaj ją do wyrośniętych drożdży, wsyp pozostałą mąkę, dodaj mleko i wyrabiaj całość przez dobrych kilkanaście minut.
  6. Do wstępnie wyrobionego ciasta dodaj roztopione mleko i dalej zagniataj, a na sam koniec wsyp rodzynki i połącz całą masę. 
  7. Tak przygotowane ciasto na babkę przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. 
  8. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki na babkę. Zostaw je do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piecz przez około 50 minut aż do suchego patyczka. Po upieczeniu, zostaw ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami jeszcze na 10 minut. 
  10. Po tym czasie wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Dopiero wtedy polej ją lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. 

Źródło: Mamabistropl Facebook