Jeśli cynamonki do tej pory kojarzyły ci się z jesienią i zimą, w tej wersji, z owocami, będziesz jeść i teraz - aż się uszy trzęsą. Za listopadem oczywiście trudno tęsknić, ale ja bułeczkę z cynamonem wciągnę o każdej porze dnia, nocy i roku. Jeśli jesteś łasuchem, pewnie masz tak samo. Wypróbuj cynamonki z truskawkami - czerwcowe i lżejsze niż jesienne. Można je jeść jeszcze letnie, obowiązkowo z dodatkiem lepkiego lukru - jeśli jesteś niecierpliwy, to dobra wiadomość.
Czym wyróżniają się cynamonki z truskawkami?
Odpowiedź jest prosta: to prosty, gęsty sos truskawkowy podobny nieco do kisielu lub frużeliny, bo zagęszczany mąką ziemniaczaną. Nadziewa się nim wnętrze bułeczek. Nie ma w nim masła, jak w oryginalnych cynamonkach. Znajdziesz je za to w cieście. To obowiązkowy dodatek do szanującego się ciasta drożdżowego - i tego również. W ten sam sposób, co cynamonki z truskawkami, możesz też zrobić inne cynamonki z sezonowymi owocami. Do cynamonu oprócz truskawek pasują też świetnie:
- śliwki węgierki (na bazarkach pojawiają się w sierpniu)
- morele (sezon na krajowe jest krótki, ale zdecydowanie warto je dorwać i wykorzystać do cynamonek)
- brzoskwinie
- czereśnie i wiśnie
- banany
- borówki amerykańskie i jagody leśne
- jeżyny
- gruszki
- ananas
Do cynamonek z truskawkami jak nic innego pasuje klasyczny, gęsty, cytrynowy lukier. Zamiast soku z cytryny możesz też użyć soku z limonki lub pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego. Lukier sprawi nie tylko, że będziesz oblizywać paluszki, ale też odświeży smak bułeczek i podkręci słodycz owoców.
Przepis na truskawkowe cynamonki
Składniki na bułeczki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml wody
- 100 g roztopionego masła
Składniki na nadzienie:
- 400 g truskawek
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 70 ml zimnej wody
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do dużej miski. Wsyp cukier, sól i drożdże, wymieszaj. Roztop na patelni masło i odłóż na bok.
- Wymieszaj osobno mleko z wodą, dodaj do miski z mąką. Wbij jajka i zagnieć na jednolite ciasto.
- Dolej roztopione masło i ponownie zagnieć na gładkie, elastyczne i jednolite ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce.
- Gdy drożdże i ciasto pracują, przygotuj truskawkowe nadzienie. Pokrój owoce na kawałki i przełóż na patelnię.
- Wsyp cynamon i cukier, smaż ok. 15 minut. Na końcu wymieszaj z wodą mąkę ziemniaczaną tak, by nie było grudek i wlej na patelnię. Zagotuj, jednocześnie mieszając i wystudź.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmaruj gęsty sos truskawkowy na cieście.
- Zwiń ciasto w rulon i pokrój na 12 kawałków o szerokości ok. 3 cm.
- Wysmaruj blaszkę masłem lub olejem. Przełóż na nią bułeczki. Przykryj czystą ściereczką i odłóż na 30 minut do ostatniego wyrastania. W międzyczasie, pod koniec tego czasu, zacznij nagrzewać piekarnik na 180 st. C.
- Włóż cynamonki truskawkowe do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 25 minut - aż bułeczki będą rumiane. Wystudź.
- Gdy bułeczki będą jeszcze ciepłe, składniki na lukier wymieszaj energicznie na gładką masę bez grudek.
- Polej bułeczki lukrem i poczekaj aż zastygnie. Podawaj jeszcze lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.
















