Zupa „pięknej panny młodej” pochodzi z Turcji (Ezo Gelin Çorbası). Po raz pierwszy została ugotowana w 1909 roku w wiosce położonej blisko Gaziantep, przez urodziwą dziewczynę Ezo. Wielu mężczyzn bezskutecznie starało się o jej rękę, ale w końcu wyszła za mąż w ramach aranżowanego związku, który zakończył się rozwodem. Ojciec wydał ją ponownie za mąż syryjskiemu kuzynowi. Przed ślubem ugotowała tę zupę dla przyszłej teściowej.

Składniki na turecką zupę

Zgromadź potrzebne produkty i zacznij gotowanie. Cały proces jest bardzo łatwy i zajmie mniej czasu niż przyrządzenie rosołu z kury.

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy bulgur
  • 1/4 szklanki ryżu
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tureckiej pasty z papryki (przepis na nią znajdziesz poniżej)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub dobrej jakości passaty
  • 1 łyżeczka masła + odrobina oliwy
  • 1 drobiowa kostka rosołowa, ale o wiele lepsze będą 2 litry rosołu
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 1 łyżka płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 2,5 litra wody

Jak zrobić zupę „pięknej panny młodej”?

  1. Ziarenka, czyli soczewicę, kaszę bulgur i ryż przełóż na sitko i przelewaj je zimną wodą, aż stanie się przezroczysta.
  2. Posiekaną cebulę zeszklij na patelni z masłem i odrobiną oliwy. Jak będzie gotowa, przeciśnij do niej ząbek czosnku i przesmaż je razem. Dołóż też koncentrat pomidorowy i trzymaj całość na ogniu przez kilka minut. Zamieszaj od czasu do czasu, żeby składniki się nie przypaliły.
  3. Całość przełóż do garnka, zalej wodą, dołóż kostkę rosołową, soczewicę, kaszę bulgur i ryż. Dosyp też przyprawy: płatki chili, sól, pieprz, suszoną miętę i pastę paprykową. 
  4. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut lub do momentu, aż ziarna będą miękkie. W razie potrzeby dolej wodę, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zupa „pięknej panny młodej” powinna być dość gęsta, ale łyżka w niej nie ustoi. 
  5. Wierzch posyp posiekaną miętą, odłóż też kilka listków, połóż je na wierzchu wywaru. Podawaj z cytryną, każdy może sobie wycisnąć, ile chce, żeby ją zakwasić.

Zrób turecką pastę paprykową do zupy

Taka przyprawa w formie pasty ma intensywny i charakterystyczny smak. Jeśli chcesz przygotować zupę „pięknej panny młodej”, to nie możesz jej pominąć. Być może uda ci się kupić gotową w sklepach tureckich, ale w razie czego możesz też w prosty sposób zrobić ją w domu. Potrzebujesz 1 kg długiej słodkiej czerwonej papryki, 500 g chili, 1,5 łyżeczki soli, sok z 1 dużej cytryny i 2 łyżki oliwy (najlepiej tureckiej). Upiecz papryki (200 stopni Celsjusza, 30 minut), zdejmij z niej skórkę, a potem zblenduj miąższ. Gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, żeby zrobiła się gęsta. Dodaj sól, sok z cytryny i oliwę i wymieszaj. Gotową pastę paprykową pasteryzuj 10 minut.

Źródło: przepis pochodzi z Facebooka @mamaghanouj_kitchen