Co roku na święta wiele rodzin popełnia ten sam błąd, robiąc więcej jedzenia, niż jest w stanie przejść. Oczywiście można część zamrozić i zjeść w późniejszym czasie. Z niektórych potraw na pewno uda się zrobić inne dania, choćby zupę z sałatki jarzynowej, cake popsy z ciast, a z białej kiełbasy warto przygotować wyjątkowe krokiety z białą kiełbasą, które proponuje Tomasz Strzelczyk.
Jak zrobić farsz na krokiety z białą kiełbasą?
Składniki:
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 7 jajek
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 1 łyżka startego sera żółtego, np. parmezan
- 1 spora cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- natka pietruszki lub koperek
- masło klarowane do smażenia
- 2 łyżki bułki tartej + do posypania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka ugotuj na twardo, wsadź je do zimnej wody, czas odmierz od momentu wrzenia wody. Odmierz 8 minut. Potem przelej je zimną wodą i obierz. W tym czasie przygotuj ciasto na naleśniki.
- Cebulę posiekaj w kostkę i przesmaż ją na maśle klarowanym do lekkiego zarumienienia.
- Z kiełbasy zdejmij osłonkę i dodaj ją do cebuli usmażonej na złoto. Mięso rozdrobnij na patelni na mniejsze kawałki. Smaż całość przez około 10 minut, a potem przełóż je do miski. Zaczekaj, aż przestygną.
- Do białej kiełbasy zetrzyj jajka. Ogórki konserwowe pokrój w bardzo drobną kostkę, dodaj do farszu. Dosyp 2 łyżki bułki tartej, ser żółty. Dołóż też 2 czubate łyżki serka śmietankowego, chrzanu, a także musztardę francuską i miodową. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wyrób do połączenia składników. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku. Farsz do krokietów z białą kiełbasą.
Przygotuj naleśniki na krokiety i nafaszeruj je
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 230 ml mleka
- 230 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
- Do miski wsyp mąkę pszenną, dosyp szczyptę soli, wbij 2 jajka, wlej też mleko, wodę gazowaną i olej. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą kuchenną lub użyj miksera. Jeśli ciasto na naleśniki wyszło za rzadkie, dosyp do niego trochę mąki, w przypadku zbyt gęstego, dolej odrobinę mleka lub wody i wymieszaj. Odstaw je na czas przyrządzania farszu.
- Patelnię przesmaruj olejem i smaż naleśniki. Powinny być dość cienkie, ale nie przezroczyste. Ważne jest też, żeby nie były zbyt brązowe, mają tylko lekko chwycić kolor, bo i tak będą się smażyć jeszcze raz, już ze składnikami w środku.
- Na naleśnik nałóż mniej więcej 2 łyżki farszu, ale tylko na jednej części, zostawiają odstęp od krawędzi dolnej i sporo większy po bokach, które trzeba złożyć. Ciasto zwijaj delikatnie, formując je w krokiet.
- Do jednej miseczki wsyp bułkę tartą, a do drugiej wbij jajko i rozbełtaj je. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Każdy krokiet zamocz w jajku, a potem w bułce tartej. Krokiety z białą kiełbasą smaż na średnim ogniu do zrumienienia.
Źródło: przepis pochodzi z kanału na YouTube @Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA

















