Taką kawą poczęstowała mnie koleżanka w ramach szybkiego podwieczorku po pracy. Miałam u niej coś do załatwienia i taka kawka sprawiła, że wyszłam od niej w zdecydowanie lepszym humorze. Poprosiłam ją o przepis i zaprosiłam na rewizytę. Ciasto przy takiej kawie będzie zbędne. Nawet, jeśli lubisz słodkości do kawy, nie dasz mu rady. Wypróbuj ten napój, a będziesz robić zdecydowanie częściej. Pomysł na taką deserową kawę nie wziął się z kapelusza. Podobną kawę pije się w dalekim Wietnamie.
Jak zrobić deserową kawę z kremem na żółtkach?
Bazą tej kawy jest klasyczny kogel-mogel, ale inny niż zwykle, bo wzbogacony mlekiem skondensowanym. To właśnie ono nadaje kremowi odpowiednią konsystencję: gęstą, jedwabistą i słodką. Żółtka miksuje się na puszystą masę z miodem, a potem dodaje cienką strużką mleko i wszystko ładnie się łączy.
Taki krem ląduje na wierzchu świeżo zaparzonej kawy. Nie mieszaj go z resztą kawy. Wypij ją jak włoskie cappuccino, zaczynając od słodkiego, spienionego i kremowego wierzchu. Smaki wytrawnej kawy i słodkiego kremu połączą się w ustach i boski napój rozejdzie się po podniebieniu. Smakuje jak deser przełamany kawową nutą, a robi się ją dosłownie w 5 minut. Ważne tylko, by użyć naprawdę świeżych jajek z pewnego źródła i wcześniej je wyparzyć - ograniczysz w ten sposób ryzyko salmonelli. Podobnie jak przy koglu-moglu, trzeba użyć surowych żółtek.
Przepis na kawę z kremem z żółtek
Składniki
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 2 porcje czarnej kawy po ok. 150 ml każda (parzonej ulubioną metodą: może być z ekspresu, kawiarki lub zalewana)
Sposób przygotowania
- Wyparz jajka przed użyciem – zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. 10 sekund, potem osusz. Oddziel żółtka od białek.
- Do żółtek dodaj miód i miksuj na wysokich obrotach przez ok. 3-4 minuty, aż masa stanie się jasna i puszysta.
- Cały czas miksując, powoli wlewaj mleko skondensowane cienkim strumieniem. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż masa będzie gładka.
- Zaparz świeżą czarną kawę – ok. 150 ml na porcję. Przelej do filiżanki lub wysokiej szklanki.
- Na wierzch każdej porcji kawy nałóż po połowie kremu z żółtek. Nie mieszaj. Krem powinien unosić się na powierzchni. Podawaj od razu.
Co możesz podmienić w przepisie na kawę z koglem-moglem?
Zamiast miodu możesz użyć syropu klonowego, daktylowego albo cukru pudru, ale miód daje najciekawszy, lekko karmelowy posmak. Mleko skondensowane najlepiej sprawdza się słodzone – wersja niesłodzona wymagałaby dodatkowego dosłodzenia. Jeśli chcesz zrobić „jesienną” wersję deserowej kawy, dodaj do kremu odrobinę cynamonu lub kardamonu – dosłownie szczyptę. Możesz też posypać nimi gotową kawę z wierzchu. Do kremu dolać możesz też kilka kropel ekstraktu waniliowego. Mleko skondensowane również możesz podmienić - na takie o smaku waniliowym lub kakaowym, z tubki - jak dawniej. Nawet jeśli nie zużyjesz go w całości, spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni.
















