Udka z kurczaka to prosty i szybki pomysł na obiad. Robią się niemal same. Jedyne, o czym należy pamiętać to, aby wcześniej zamarynować mięso. Dzięki temu będzie kruche i delikatne, rozpływające się w ustach. Prostą marynatę do kurczaka robię w ten sam sposób od lat z przepisu mojej babci. I choć od czasu do czasu testuję nowe smaki, to zawsze wracam do tej klasycznej, która idealnie zmiękcza mięso, nadaje mu smak i aromat. Zobacz, jak ją przygotować w kilku prostych krokach.
Jak zrobić jogurtową marynatę do udek?
Marynatę do kurczaka robię na bazie jogurtu naturalnego (warto użyć gęstego jogurtu). Dodaję do niego garść aromatycznych przypraw, mieszam i wkładam do niej mięso. Odstawiam je na co najmniej godzinę, aby się przegryzło, choć tak naprawdę najlepiej zostawić je w lodówce na całą noc, a za pieczenie zabrać się kolejnego dnia. Dzięki temu mięso wyjdzie mięciutkie i delikatne. Jeśli masz duże udka (ja miałam same pałki), zrób podwójną porcję marynaty, by każdy kawałek mięsa był dokładnie w niej obtoczony. Jogurtowy sos możesz doprawić ulubionymi przyprawami. U mnie zawsze się sprawdza słodka papryka, curry i suszone zioła oraz spora ilość czosnku. Zamarynowane mięso piecz w piekarniku przez około godzinę. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pasuje ono również do frytek i buraczków.
Przepis na udka kurczaka w marynacie jogurtowej
Składniki:
- 8 kawałków mięsa z ud kurczaka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta curry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj marynatę. Do dużej miski wlej jogurt i oliwę z oliwek. Wymieszaj je ze sobą. Dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, curry, kurkumę i zioła prowansalskie (możesz je zamienić na dowolne suszone zioła). Wymieszaj całość na jednolitą masę.
- Udka z kurczaka (wraz ze skórką) umyj, osusz i włóż do marynaty tak, by było całkowicie w niej zanurzone. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę (im dłużej, tym lepiej, możesz zostawić mięso do marynowania nawet na całą noc).
- Po tym czasie przełóż mięso razem z marynatą do naczynia żaroodpornego, przykryj i zostaw, aż się ociepli. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 50 minut, aż będzie miękkie i złociste. Pod koniec pieczenia zdejmij pokrywkę, aby skórka stała się chrupiąca.
Getty/iStock, NatalyaStepowaya
















