Nikt w mojej rodzinie nawet nie wyobraża sobie innej marynaty do udek z kurczaka. Moja kuzynka ma na imię Kasia i to właśnie od niej mam ten przepis. Dała mi go dobre 15 lat temu i właściwie to od dawna znam go na pamięć.
Gdyby ktoś w środku nocy zapytał mnie o idealną proporcję, wyrecytowałabym wszystko bez zająknięcia. Dzięki tej marynacie mięso kurczaka zyskuje idealny smak i dosłownie rozpływa się w ustach. Ty też zapisz ten przepis i przetestuj, a na pewno nie będziesz żałować.
Do jakiego mięsa pasuje ta marynata?
Chociaż ja zazwyczaj szykuję tę marynatę do pieczonych udek z kurczaka, to wcale nie jest jej jedyne zastosowanie. Możesz w niej zanurzyć również skrzydełka, wysmarować nią całego kurczaka przed pieczeniem, a także wykorzystać przed grillowaniem mięsa.
Kiedyś marynowałam w takiej mieszance kawałki piersi z kurczaka - również wyszło pysznie. Marynata może być wykorzystana również do indyka lub kaczki, ale wtedy warto wzbogacić ją jeszcze odrobiną soku z pomarańczy, który dobrze podkreśla smak tego mięsa.
Z czego przygotować marynatę do kurczaka?
Co znajduje się na liście składników do tej marynaty? Przygotuj sobie trochę oliwy z oliwek albo oleju (może być słonecznikowy lub rzepakowy), musztardę (może być sarepska albo delikatesowa), czosnek (może być w ząbkach albo granulowany), sok z cytryny, płynny miód albo syrop klonowy, posiekane świeże zioła (albo opcjonalnie zioła suszone), słodką i ostrą paprykę, sól oraz pieprz. Miłośnicy pikantnego smaku mogą dodać jeszcze papryczkę chili.
Jak długo marynować mięso?
Zamarynowane mięso powinno spędzić w mieszance co najmniej 30 minut. Oczywiście, wstaw je do lodówki. Ja zazwyczaj staram się marynować kurczaka przez całą noc, czyli 8-10 godzin, aby smaki naprawdę dobrze się „przegryzły”. Uwaga - nie pozostawiaj mięsa w miksturze dłużej niż 24 godziny, to już za długi czas.
Dokładna proporcja marynaty
Podana ilość to proporcja na mniej więcej 1,5 kg mięsa z kurczaka:
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka soli
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka posiekanych świeżych ziół np. tymianku i rozmarynu - można zastąpić suszonymi
- 5 łyżek oliwy albo oleju
- 2 łyżki musztardy
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych albo startych na tarce
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżka płynnego miodu

















