Ciasto francuskie z białą kiełbasą możesz potraktować na 2 sposoby. Jako wykorzystanie produktu, który został w nadmiarze po świętach lub jako wielkanocną pogryzajkę, specjalnie przygotowaną na tę okazję. Podana z kleksem z sosu prezentuje się doskonale. Możesz zaserwować ją również jako dodatek do klasycznego żurku, barszczu białego lub zupy chrzanowej. A najzabawniejsze jest to, że chyba nie ma łatwiejszego przepisu.
Jak zrobić ciasto francuskie z białą kiełbasą?
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 parzone białe kiełbasy
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- Ciasto francuskie wyjmij wcześniej z lodówki. Najlepiej, żeby zdążyło nabrać temperaturę pokojową. Inaczej może pękać już na etapie rozwijania. Wytnij z niego jajeczka na jeden kęs, najlepiej sprawdzi się tutaj foremka do wykrawania ciastek. A jak jej nie masz, możesz zrobić po prostu kółeczka szklanką średniej wielkości. Tak naprawdę kształt jest tutaj sprawą drugorzędną, fajnie, jak będzie miał jakiś świąteczny akcent, ale nie jest to niezbędne. Gotowe przełóż na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Białą kiełbasę pokrój w plasterki, mniej więcej o 1-centymetrowej grubości. Rozłóż po jednym na każdym wyciętym wytrawnym ciasteczku.
- W miseczce rozbełtaj żółtko i wymieszaj je z mlekiem. Taką mieszanką posmaruj ciasto francuskie wystające spod kiełbasy. Tak przygotowane wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
- Gotowe ciasto francuskie z białą kiełbasą wyjmij z piekarnika, żeby przestygło.
Jak zrobić sos chrzanowy do przekąsek?
Składniki:
- 2-3 łyżki gęstego majonezu
- 1 duża łyżka chrzanu
- pieprz czarny
- odrobina soli w razie potrzeby
Przygotowanie krok po kroku:
- W czasie, gdy ciasto francuskie z kiełbasą się podpieka, zrób sos chrzanowy. Do miseczki przełóż majonez, dodaj chrzan (może być domowy świeżo starty). Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
- Sos przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij porcyjkę na wystudzoną białą kiełbasę. W razie czego możesz też nanieść go łyżeczką. Ważne jest, żeby przekąska rzeczywiście była całkowicie zimna, inaczej sos może z niej spłynąć.
Źródło: przepis pochodzi z Instagrama @wiesia_gotuje

















