Gotowania i pieczenia uczyli mnie profesjonalni kucharze, więc zazwyczaj wszystko muszę mieć perfekcyjnie odmierzone i przygotowane. Tzw. mise en place (wszystko na swoim miejscu) zajmuje mi połowę przestrzeni roboczej – miseczki z poszczególnymi składnikami i sprzęt w gotowości. Nie mieściło mi się w głowie, że można inaczej, ale leniuszka tkwiącego we mnie przekonało w końcu szybkie kubeczkowe ciasto z malinami. Nie trzeba brudzić naczyń ani wyciągać wagi – wystarczy pojemniczek po jogurcie.
Ciasto jogurtowe z malinami – przepis
Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego (150 g)
- 3 kubeczki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 kubeczka oleju
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g malin
Przygotowanie:
- Wyłóż jogurt do miski. Odmierzaj resztę składników za pomocą tego samego kubeczka. Dodaj olej i jajka. Rozmąć mokre składniki rózgą kuchenną.
- Dodaj suche składniki: cukier, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Wymieszaj tylko do połączenia, na przykład drewnianą łyżką. Tu nie trzeba niczego miksować, ucierać ani wyrabiać.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 18 cm wyścielonej pergaminem. Na wierzchu umieść maliny.
- Piecz placek jogurtowy z owocami przez około 50 minut w 180°C.
Czy możesz zrobić jogurtowy placek z malinami w air fryerze?
Zdecydowanie tak, ta technika jeszcze bardzie przyspieszy przygotowanie i tak prostego i bezproblemowego placka z malinami. Ma też wiele innych zalet poza wygodą. Przede wszystkim ciasto piecze się we frytkownicy beztłuszczowej równomiernie i raczej trudno o zakalec. Wręcz przeciwnie – wypiek będzie mocno puszysty, a przy tym odpowiednio wilgotny w środku, bo nie zdąży się wysuszyć.
Pamiętaj jedynie o odpowiedniej foremce. Najlepiej sprawdzi się niewielka tortownica. Poniższy przepis pasuje na okrągłą blaszkę o średnicy 18 cm, więc możesz bez wahania przyrządzić go w air fryerze. Dobrze sprawdzi się też naczynie ceramiczne do zapiekania lub silikonowa forma. Przygotowując ciasto jogurtowe z malinami we frytkownicy beztłuszczowej, weź pod uwagę, że trzeba obniżyć nieco standardową temperaturę i skrócić czas pieczenia. Powinno wystarczyć około 35 minut w 170°C.
Jak ozdobić szybkie ciasto kubeczkowe z malinami?
Przede wszystkim polecam oprószyć wierzch ciasta cukrem pudrem i posypać płatkami migdałów – doskonale podkreślają smak malin i delikatnie chrupią. Jeśli masz więcej czasu, możesz przyrządzić wcześniej kruszonkę. Skorzystaj z proporcji 2:1:1, to znaczy, że na 100 g mąki przypadnie 50 g masła i 50 g cukru. Rozetrzyj ją w palcach i posyp nią wierzch placka przed upieczeniem. Wyjdzie ci piękna, pachnąca, rumiana dekoracja.
Dobrze pasują tu również kawałki białej lub rubinowej czekolady. Możesz ją posiekać i wyłożyć na wierzch ciasta przed wstawieniem go do piekarnika lub ozdobić już gotowy wypiek – wiórkami, groszkami lub roztopionymi w kąpieli wodnej kostkami.


















