Tak przygotowana sałatka ziemniaczana smakuje i wygląda zupełnie inaczej niż klasyczny kartoffelsalat, a wszystko to dzięki 1 prostemu trikowi. Gdy raz spróbujesz takiej wersji, prawdopodobnie już nie wrócisz do tradycyjnego połączenia gotowanych ziemniaków z majonezowym sosem. Zobacz, jakie to proste i pyszne.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w ciekawszy sposób?
Klasyczna sałatka ziemniaczana z jajkiem czy boczkiem powstaje w prosty i dość szybki sposób, bo wszystkie składniki trzeba tylko pokroić w kostkę i wymieszać. Jest jednak pewien sprytny sposób, aby w mig podkręcić smak i konsystencję takiego przysmaku, a w tym celu wystarczy tylko przygotować ziemniaczki w nieco inny sposób niż zwykle. Chodzi tu o to, aby zamiast obierać i kroić ziemniaki, ugotować je w mundurkach, a potem rozgnieć spodem szklanki i zapiec. Dzięki temu powstaną chrupiące ziemniaczane krążki, które nadadzą sałatka zupełnie innego charakteru, gdyż będą genialnie chrupały podczas pałaszowania. Najlepsze do tego przepisu będą młode, małe ziemniaczki, z cienką skórą i delikatnym środkiem.
Sałatka z gniecionych ziemniaków - przepis
Składniki:
- 7-8 niewielkich młodych ziemniaczków
- sałata lodowa lub rzymska
- zielony ogórek
- kilka rzodkiewek
na sos:
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- trochę soku z cytryny
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
Przygotowanie:
- Wybierz kilka małych ziemniaków i dokładnie je wyszoruj. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie i odcedź.
- Przestudzone ziemniaczki poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, a potem przygnieć każdy z nich dnem szklanki.
- Tak przygotowane gniecione ziemniaczki lekko skrop oliwą i posyp ulubionymi przyprawami, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni.
- Ziemniaczki piecz przez około 10-15 minut, aż będą idealnie chrupiące i rumiane.
- W tym czasie umyj i osusz sałatę, a następnie pokrój ją na kawałki i przerzuć do miski. Ogórka obierz ze skórki, a rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im ogonki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do sałaty.
- W mniejszym naczyniu wymieszaj składniki na sos, a potem wlej całość do sałaty i wymieszaj.
- Upieczone ziemniaczki lekko przestudź, a potem wrzuć do miski z wymieszaną sałatą i od razu podawaj na stół.
- A jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić sałatkę ziemniaczaną krok po kroku, zerknij na poniższy film, który jest jednym z wielu przykładów tego ziemniaczanego trendu.
Źródło: Facebook @Tasty
















