Tak przygotowana sałatka ziemniaczana smakuje i wygląda zupełnie inaczej niż klasyczny kartoffelsalat, a wszystko to dzięki 1 prostemu trikowi. Gdy raz spróbujesz takiej wersji, prawdopodobnie już nie wrócisz do tradycyjnego połączenia gotowanych ziemniaków z majonezowym sosem. Zobacz, jakie to proste i pyszne. 

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną w ciekawszy sposób?

Klasyczna sałatka ziemniaczana z jajkiem czy boczkiem powstaje w prosty i dość szybki sposób, bo wszystkie składniki trzeba tylko pokroić w kostkę i wymieszać. Jest jednak pewien sprytny sposób, aby w mig podkręcić smak i konsystencję takiego przysmaku, a w tym celu wystarczy tylko przygotować ziemniaczki w nieco inny sposób niż zwykle. Chodzi tu o to, aby zamiast obierać i kroić ziemniaki, ugotować je w mundurkach, a potem rozgnieć spodem szklanki i zapiec. Dzięki temu powstaną chrupiące ziemniaczane krążki, które nadadzą sałatka zupełnie innego charakteru, gdyż będą genialnie chrupały podczas pałaszowania. Najlepsze do tego przepisu będą młode, małe ziemniaczki, z cienką skórą i delikatnym środkiem.

Sałatka z gniecionych ziemniaków - przepis

Składniki:

  • 7-8 niewielkich młodych ziemniaczków
  • sałata lodowa lub rzymska
  • zielony ogórek
  • kilka rzodkiewek

na sos: 

  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • trochę soku z cytryny
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie:

  1. Wybierz kilka małych ziemniaków i dokładnie je wyszoruj. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie i odcedź. 
  2. Przestudzone ziemniaczki poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, a potem przygnieć każdy z nich dnem szklanki.
  3. Tak przygotowane gniecione ziemniaczki lekko skrop oliwą i posyp ulubionymi przyprawami, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni. 
  4. Ziemniaczki piecz przez około 10-15 minut, aż będą idealnie chrupiące i rumiane. 
  5. W tym czasie umyj i osusz sałatę, a następnie pokrój ją na kawałki i przerzuć do miski. Ogórka obierz ze skórki, a rzodkiewki dokładnie umyj i odetnij im ogonki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do sałaty.
  6. W mniejszym naczyniu wymieszaj składniki na sos, a potem wlej całość do sałaty i wymieszaj. 
  7. Upieczone ziemniaczki lekko przestudź, a potem wrzuć do miski z wymieszaną sałatą i od razu podawaj na stół. 
  8. A jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić sałatkę ziemniaczaną krok po kroku, zerknij na poniższy film, który jest jednym z wielu przykładów tego ziemniaczanego trendu. 

Źródło: Facebook @Tasty