Viralowy cheeseburger z makaronem krąży po Internecie, powodując burczenie w brzuchu. Trudno jest przejść obok niego obojętnie. Zamiast jednak oglądać rolki w nieskończoność, przygotuj go w domu. Taka kanapka to prawdziwe serowe odurzenie. Może i kalorii ma sporo, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić.

Jak zrobić kurczaka w panierce do cheeseburgera?

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • ok. 1 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (mięso w KFC jest pikantne, a jeśli wolisz delikatniejsze, to dosyp pół łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki mąki pszennej + do obtaczania mięsa
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mięso oczyść. Jeśli filety są dość duże, przekrój na pół wzdłuż. Małe i średniej wielkości zrób w całości, ale nie koniecznie z polędwiczką, z nich możesz zrobić oddzielnego burgera.
  2. Do mięsa wsyp czosnek granulowany, paprykę słodką i ostrą, a także sól i pieprz do smaku. Natrzyj filety przyprawami i odłóż je do lodówki na 30 minut, żeby się trochę zamarynowały. Potem wyjmij je z lodówki.
  3. Do miski wsyp mąkę, wbij 1 jajko, dolej mleko i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możesz zmieniać ją, dodając więcej mleka (jeśli wyszło za gęste) lub mąki (jeśli wyszło za rzadkie). Dopraw je jeszcze solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. 
  4. Mięso zanurzaj w panierce jak z KFC, a potem w mące. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu, na średniej mocy palnika, na złoty kolor. Średnio zajmuje to 4 minuty z każdej strony. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym.

Przygotuj mac and cheese

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 200 g cheddara
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej, typ 450
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Na głębokiej patelni roztop 2 łyżki masła. Dołóż mąkę partiami i cały czas mieszaj. Wlej mleko i zwiększ ogień, nadal mieszaj, aż zgęstnieje (ok. 5 minut).
  3. Dosyp starty ser i popieprz. Połącz składniki i czekaj, aż powstanie jednolity sos. Trzeba cały czas mieszać, bo łatwo może się przypalić.
  4. Do sosu serowego dołóż makaron i dokładnie wymieszaj. 

Viralowy cheeseburger z makaronem

Na koniec zostało złożenie wszystkich przygotowanych warstw. Bułeczkę przekrój na pół, możesz ją delikatnie zgrillować. Na spodzie połóż kawałek mięsa. Jeśli uważasz, że będzie zbyt sucho, przesmaruj dodatkowo majonezem z niewielką ilością musztardy lub sosem czosnkowym. Na filet z kurczaka połóż porcję makaronu i przykryj bułką. Viralowy cheeseburger z makaronem zjedz od razu, dopóki jest ciepły, bo wtedy smakuje najlepiej.