Jeśli nie możesz oprzeć się plackom ziemniaczanym w żadnym wydaniu i ilości, a dbasz o linię, to może być alternatywa dla ciebie. Zjesz pewnie kilka, a resztę dokończysz jeszcze tego samego dnia, z łakomstwa. Do nich wystarczy gęsty jogurt z ziołami i czosnkiem jako sos i letni obiad masz z głowy. Szybki, pożywny, dziecinnie prosty i po prostu pyszny.
Z czym Polacy robią i lubią placki ziemniaczane?
Posypywać je cukrem czy nie? Oto jest pytanie i odwieczny dylemat.. Ja należę do tych dorosłych, którzy nie rozumieją tego pomysłu, ale za dzieciaka jadło się i takie - szczególnie, jeśli tzw. prawdziwe słodycze były przez rodziców racjonowane. Sos gulaszowy, kwaśna śmietana czy gulasz węgierski to kolejne najpopularniejsze dodatki, ale są też i bardziej oryginalne pomysły.
Regionalne i zagraniczne placki ziemniaczane zaskoczą cię dodatkami. Nasi bliscy sąsiedzi, Słowacy, jedzą je z powidłami, makiem lub żurawiną. Ta ostatnia to świetny pomysł, szczególnie jeśli do masy zetrzesz oscypka. Na Warmii i Mazurach jada się plince z pomoćką, czyli placki kartoflane z dodatkiem dipu z twarogu i śmietany z cebulą i czosnkiem, w Grudziądzu i okolicach do masy dodaje się drożdże, a na Kresach smaży się placki ziemniaczane z kaszą jaglaną oraz majerankiem i bluszczykiem kurdybankiem.
Na górskim szlaku, w podkarpackim schronisku możesz się natknąć na placki ziemniaczane z twarogiem (tzw. bandurjanki) lub z kaszą gryczaną. Jeśli masz w lodówce kostkę białego sera, to najlepsze co możesz z niej wyczarować na letni obiad. Tylko spójrz na prosty przepis. Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące i nie rozpadały się na patelni, dodaj do masy nieco bułki tartej. Wchłonie ona nadmiar wody z ziemniaków i sera. Do smaku dorzuć natkę pietruszki, ale może być też koperek, szczypiorek lub świeża mięta - w końcu to letnie placki.
Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków typu B lub C (nie sałatkowe ani młode)
- 1 jajko
- 150 g sera białego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 pełne łyżki bułki tartej
- pieprz i sól do smaku
Dodatkowo: olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Połowę ziemniaków zetrzyj na dużych oczkach, a drugą na drobnych oczkach tarki. Przełóż do miski, lekko posól. wymieszaj i odłóż na 5 minut. Odlej ewentualny nadmiar wody.
- Pokrój cebulę w kosteczkę i wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj je do ziemniaków.
- Rozgnieć widelcem biały ser i dodaj do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Dodaj natkę lub koperek i bułkę tartą, wymieszaj dokładnie.
- Kładź dużą łyżką masę na rozgrzany na patelni olej, smaż z obu stron aż się zarumienią, na średnim ogniu.
















