Jeśli nie możesz oprzeć się plackom ziemniaczanym w żadnym wydaniu i ilości, a dbasz o linię, to może być alternatywa dla ciebie. Zjesz pewnie kilka, a resztę dokończysz jeszcze tego samego dnia, z łakomstwa. Do nich wystarczy gęsty jogurt z ziołami i czosnkiem jako sos i letni obiad masz z głowy. Szybki, pożywny, dziecinnie prosty i po prostu pyszny.

Z czym Polacy robią i lubią placki ziemniaczane?

Posypywać je cukrem czy nie? Oto jest pytanie i odwieczny dylemat.. Ja należę do tych dorosłych, którzy nie rozumieją tego pomysłu, ale za dzieciaka jadło się i takie - szczególnie, jeśli tzw. prawdziwe słodycze były przez rodziców racjonowane. Sos gulaszowy, kwaśna śmietana czy gulasz węgierski to kolejne najpopularniejsze dodatki, ale są też i bardziej oryginalne pomysły.

Regionalne i zagraniczne placki ziemniaczane zaskoczą cię dodatkami. Nasi bliscy sąsiedzi, Słowacy, jedzą je z powidłami, makiem lub żurawiną. Ta ostatnia to świetny pomysł, szczególnie jeśli do masy zetrzesz oscypka. Na Warmii i Mazurach jada się plince z pomoćką, czyli placki kartoflane z dodatkiem dipu z twarogu i śmietany z cebulą i czosnkiem, w Grudziądzu i okolicach do masy dodaje się drożdże, a na Kresach smaży się placki ziemniaczane z kaszą jaglaną oraz majerankiem i bluszczykiem kurdybankiem. 

Na górskim szlaku, w podkarpackim schronisku możesz się natknąć na placki ziemniaczane z twarogiem (tzw. bandurjanki) lub z kaszą gryczaną. Jeśli masz w lodówce kostkę białego sera, to najlepsze co możesz z niej wyczarować na letni obiad. Tylko spójrz na prosty przepis. Aby placki były jeszcze bardziej chrupiące i nie rozpadały się na patelni, dodaj do masy nieco bułki tartej. Wchłonie ona nadmiar wody z ziemniaków i sera. Do smaku dorzuć natkę pietruszki, ale może być też koperek, szczypiorek lub świeża mięta - w końcu to letnie placki. 

Przepis na placki ziemniaczane z twarogiem 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków typu B lub C (nie sałatkowe ani młode)
  • 1 jajko
  • 150 g sera białego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 2 pełne łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo: olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Połowę ziemniaków zetrzyj na dużych oczkach, a drugą na drobnych oczkach tarki. Przełóż do miski, lekko posól. wymieszaj i odłóż na 5 minut. Odlej ewentualny nadmiar wody.
  2. Pokrój cebulę w kosteczkę i wyciśnij czosnek przez praskę, dodaj je do ziemniaków.
  3. Rozgnieć widelcem biały ser i dodaj do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. 
  4. Dodaj natkę lub koperek i bułkę tartą, wymieszaj dokładnie.
  5. Kładź dużą łyżką masę na rozgrzany na patelni olej, smaż z obu stron aż się zarumienią, na średnim ogniu.