Nie trzeba porywać się na skomplikowane przepisy, jeśli chodzi o wypieki z truskawkami. Wystarczą jędrne, soczyste, słodziutkie owoce i prosta masa, żeby stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Tylko trzeba znać odpowiednią technikę. Tym razem zrobiłam odwrócone ciasto. Przepis zaczerpnęłam ze starych amerykańskich książek kucharskich, choć między ich kartami najczęściej znajduje się wersja z ananasem. Sekret tego przepisu tkwi w przygotowaniu owoców. Lądują one na dnie foremki z konkretnymi dodatkami, dzięki czemu placek po odwróceniu ma równiutki wierzch i błyszczącą glazurę.  

Jak przygotować truskawki?

 Jeśli chcesz, żeby wierzch odwróconego ciasta wyglądał tak apetycznie, że trudno będzie się powstrzymać przed wzięciem kawałka, musisz zadbać o odpowiednie przygotowanie owoców. Przede wszystkim użyj świeżych, krajowych truskawek. Wybieraj okazy jędrne, nieprzejrzałe, mocno czerwone i słodkie. Umyj je, wytnij z nich szypułki i pokrój je w mniejsze kawałki – ćwiartki lub dość grube plasterki.

Zasyp je cukrem i dodaj mąkę kukurydzianą (lub ziemniaczaną). Jakie to ma znaczenie? Owoce dzięki temu ładnie skarmelizują się podczas pieczenia, a nadmiar płynu, który się wysączy, zwiąże skrobia. Powstanie w ten sposób gęsty, apetyczny syrop.

Wyłóż truskawki na dno foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia (lub nasmarowanej masłem – to doda jeszcze więcej smaku). Odstaw je na czas przygotowywania masy, zdążą puścić wtedy sok, w którym rozpuści się cukier.   

Odwrócone ciasto z truskawkami – przepis

Składniki:

Na warstwę truskawkową:

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej

Na ciasto:

  • 120 g masła
  • 75 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 120 ml mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Wyjmij masło, mleko i jajka wcześniej z lodówki, żeby składniki miały temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj truskawki według instrukcji podanej powyżej. Rozłóż je na dnie tortownicy o średnicy 22 cm.
  3. Utrzyj masło z cukrem na puch. Dodaj jajka – jedno po drugim, miksując do połączenia za każdym razem. Wlej mleko i ekstrakt. Wymieszaj waniliowy. 
  4. Wsyp suche składniki, czyli mąkę i proszek do pieczenia. Połącz je z masą mikserem ustawionym na niskie obroty lub szpatułką. 
  5. Wylej masę na truskawki. Rozprowadź ją równomiernie. 
  6. Piecz przez około 45 minut w 180°C (tryb góra-dół) lub do czasu, gdy zda test suchego patyczka. 
  7. Przestudź ciasto, a potem uwolnij je z foremki i połóż do góry nogami na paterze.  

Jak przechowywać odwrócone ciasto truskawkowe?

Puszyste ciasto z truskawkami w syropie możesz na początku trzymać w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Powinno wytrzymać w ten sposób bez szwanku dobę i wtedy smakuje najlepiej. Ale ponieważ jest mocno wilgotne, po upływie tego czasu, jeśli jeszcze nie zniknęło, należy włożyć je do lodówki. Inaczej może spleśnieć. Wtedy przed zaserwowaniem warto podgrzać kawałek, przynajmniej do temperatury otoczenia. 

Odwrócone ciasto z truskawkami nie nadaje się niestety do mrożenia, bo owoce puszczają dużo soku w trakcie odtajania. Konsystencja wypieku już nie będzie taka sama. Najlepiej przyrządzać je ze świeżych składników, trzymać na blacie kuchennym i pałaszować, póki jest pulchne.