Jeśli lubisz śniadania na słodko lub czasem nachodzi cię ochota na coś pysznego do popołudniowej kawy, to musisz poznać przepis na śląskie ajekruchy. Takie proste, szybkie i jednocześnie przepyszne danie będzie strzałem w dziesiątkę gdy nie masz ochoty na skomplikowane gotowanie, a w lodówce nie zostało zbyt wiele składników.
Co to są ajerkuchy?
Ajerkuchy to śląski odpowiednik jabłek w cieście czy racuchów z jabłkami. Takie określenie stosuje się do różnego rodzaju placuszków smażonych na patelni, zarówno takich przygotowywanych z całych plastrów jabłka, jak i z kawałkami owocu czy nawet jabłkiem startym na grubych oczkach. Ten przysmak genialnie sprawdza się jako deser, podwieczorek czy słodkie śniadanie, a robi się go dosłownie w chwilę. Nie ma tu bowiem żadnego dodatku drożdży, więc po wymieszaniu masy od razu można ją wykładać na patelnię, tworząc niewielkie, zgrabne placuszki. Wychodzi więc znacznie łatwiej i szybciej, a równie smacznie co racuchy drożdżowe z jabłkami.
Jak się robi ajerkuchy?
Przepis na ajerkuchy może wyglądać trochę inaczej w każdym śląskim domu, ale zazwyczaj ciasto robi się na bazie jajek, mleka i mąki. W ten sposób powstaje dość gęste ciasto naleśnikowe, które wzbogaca się jeszcze tylko odrobiną proszku do pieczenia i cukru, aby placuszki lepiej smakowały i pięknie "puchły" na patelni. Niektórzy dorzucają też do tego cukier wanilinowy dla dodatkowego aromatu, a po usmażeniu posypują racuszki sporą ilością cukru pudru. Najlepiej więc zobacz podstawowy przepis poniżej, a potem wybierz sam własne ulubione dodatki.
Ajerkuchy - przepis na śląskie racuchy z jabłkami
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 duże jabłka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- smalec do smażenia.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, wykrój z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój je w plastry lub kostkę.
- W dużej misce wymieszaj jajka z mlekiem i cukrem. Do tego przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz całość w gęste ciasto naleśnikowe.
- Do gotowego ciasta dorzuć jabłka (jeśli wybierasz plastry, po prostu zanurzaj je kolejno w masie, a w przypadku kostki, wrzuć całość do ciasta i wymieszaj).
- Ajerkuchy smaż na dobrze rozgrzanym smalcu aż lekko urosną i będą rumiane z obu stron.

















