To niby proste naleśniki, ale Czesi dodają do nich taką masę, że zamieniają się w rozpływający się w ustach deser. Masa, którą je smarują, przypomina trochę masę do wielu polskich ciast, ale jest delikatniejsza i bardziej kremowa. W knajpkach w Pradze palačinky podają jako deser, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zjeść je też na obiad lub popołudniu do mocnej kawy. 

Co to są palačinky?

Palačinky to czeskie naleśniki. Są cienkie, smażone na złoto i składane w zgrabne trójkąty. Sama masa naleśnikowa niczym się prawie nie różni od tej, jaką znamy z polskiej kuchni, ale to, co robi różnicę, to sposób podania i nadzienia. W Czechach palačinky najczęściej serwuje się z masą orzechową twarożkiem z cukrem, dżemem lub makiem. Sycące orzechowe naleśniki zwijane są na cztery, a krem podawany jest na wierzch lub jako farsz do środka. Czasami wzmacnia się jego smak alkoholem. 

Przepis na czeskie naleśniki palaczinki

Składniki na naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 szczypta soli

Składniki na masę orzechową:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 łyżek mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od masy orzechowej. Do rondla wlej mleko, dodaj cukier puder i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając aż cukier się rozpuści.
  2. Wsyp zmielone orzechy i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj żółtko i masło. Dokładnie wymieszaj, a następnie zmiksuj na gładką, lekko puszystą masę. Odstaw.
  4. W osobnej misce roztrzep jajko z mlekiem, dodaj przesianą mąkę, cukier, szczyptę soli i roztopione masło. Zmiksuj całość na gładkie ciasto, bez grudek.
  5. Rozgrzej dobrze patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Smaż cienkie naleśniki na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe naleśniki składaj na cztery – jak chusteczkę. Na wierzch każdego nałóż porcję masy orzechowej i delikatnie rozsmaruj lub nakładaj farsz na naleśniki i zwijaj już nadziane.

Na koniec możesz posypać posiekanymi orzechami albo dodać świeże, najlepiej kwaskowate owoce, jeśli masz ochotę. Pasować doskonale będą np. wiśnie. Pokruszone orzechy i cukier puder to też dobry pomysł. Dobrym pomysłem będą też powidła śliwkowe . Możesz też ułożyć kilka naleśników w wieżyczkę i polać całość ciepłą masą oraz miodem – będą wyglądać trochę jak miodownik, a trochę jak tort naleśnikowy.

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Najlepiej nic, by być jak najbliżej oryginalnej receptury na palaczinki jak z praskiej hospody. Jeśli jednak nie masz orzechów włoskich, możesz użyć laskowych. Wtedy jednak smak będzie bardziej intensywny. Migdały też się sprawdzą, ale pamiętaj, żeby je najpierw sparzyć i obrać. Zamiast mleka możesz użyć napoju roślinnego (np. migdałowego). Cukier puder możesz wymienić na zwykły, ale powinien być drobny, jak do wypieków. Trzeba go dobrze rozpuścić w cieście naleśnikowym. Jajko w cieście możesz pominąć, ale dla smaku warto je dodać.