Naleśniki smażone na maśle to typowy przepis kuchni francuskiej (crepes suzette). Wyglądają efektownie, a robi się je łatwo i zupełnie nie przypominają naszych. Są idealne na ciepłe dni, na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Okazji jest wiele, dlatego nie zwlekaj, tylko szykuj składniki.
Jak zrobić ciasto naleśnikowe?
Składniki:
- 120 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
Do miski przełóż wszystkie składniki na ciasto, wymieszaj je łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem. Odstaw na 15 minut na bok, a potem smaż cienkie naleśniki z dwóch stron na patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Naleśniki podsmażane na maśle: sos pomarańczowy
Składniki:
- skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z pomarańczy bez skórki
- 2 pomarańcze do wyfiletowania
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Na czystą patelnię wsyp cukier i dodaj masło. Smaż je na małym ogniu, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. W trakcie tego procesu cukier zacznie przybierać ciemniejszą, brązową warstwę.
- Do cukru z masłem dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także startą skórkę pomarańczową, którą wcześniej trzeba wyszorować szczoteczką, a potem sparzyć wrzątkiem. Jeśli masz taką możliwość kup wersję ekologiczną, te owoce nie będą pryskane.
- Wszystkie składniki na patelni wymieszaj na jednolitą masę.
- Do sosu pomarańczowego wkładaj po jednym naleśniku, żeby zamoczył się z każdej strony. Potem złóż go na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną charakterystyczne trójkąciki. W ten sam sposób kładź kolejne naleśniki. Jak patelnia się już nimi wypełni. Podduś je w sosie przez kilka minut. W tym czasie skarmelizują się trochę i przyjemnie nasiąkną sokiem cytrusowym. Dodaj też cząstki pomarańczy (bez skórek), żeby się podgrzały. Naleśniki smażone na maśle podaj z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone, bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
Francuzi dodają do crepes Suzette likier pomarańczowy, a na koniec efektownie je podpalają.


















