Naleśniki smażone na maśle to typowy przepis kuchni francuskiej (crepes suzette). Wyglądają efektownie, a robi się je łatwo i zupełnie nie przypominają naszych. Są idealne na ciepłe dni, na śniadanie, obiad lub podwieczorek. Okazji jest wiele, dlatego nie zwlekaj, tylko szykuj składniki.

Jak zrobić ciasto naleśnikowe?

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła

Przygotowanie:

Do miski przełóż wszystkie składniki na ciasto, wymieszaj je łyżką, rózgą kuchenną lub mikserem. Odstaw na 15 minut na bok, a potem smaż cienkie naleśniki z dwóch stron na patelni z niewielką ilością tłuszczu. 

Naleśniki podsmażane na maśle: sos pomarańczowy

Składniki:

  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z pomarańczy bez skórki
  • 2 pomarańcze do wyfiletowania
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na czystą patelnię wsyp cukier i dodaj masło. Smaż je na małym ogniu, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. W trakcie tego procesu cukier zacznie przybierać ciemniejszą, brązową warstwę.
  2. Do cukru z masłem dodaj sok z cytryny i pomarańczy, a także startą skórkę pomarańczową, którą wcześniej trzeba wyszorować szczoteczką, a potem sparzyć wrzątkiem. Jeśli masz taką możliwość kup wersję ekologiczną, te owoce nie będą pryskane. 
  3. Wszystkie składniki na patelni wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Do sosu pomarańczowego wkładaj po jednym naleśniku, żeby zamoczył się z każdej strony. Potem złóż go na pół i jeszcze raz na pół, aż powstaną charakterystyczne trójkąciki. W ten sam sposób kładź kolejne naleśniki. Jak patelnia się już nimi wypełni. Podduś je w sosie przez kilka minut. W tym czasie skarmelizują się trochę i przyjemnie nasiąkną sokiem cytrusowym. Dodaj też cząstki pomarańczy (bez skórek), żeby się podgrzały. Naleśniki smażone na maśle podaj z jogurtem naturalnym, serkiem mascarpone, bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Francuzi dodają do crepes Suzette likier pomarańczowy, a na koniec efektownie je podpalają.

naleśnikiZłożone naleśniki, fot. Getty Images