Jeśli lubisz mocno cytrusowe wypieki, to jesteś w dobrym miejscu. Limonkowa babka majonezowa, to prawdziwe mistrzostwo świata. Składniki są idealnie zrównoważone i już po pierwszym kęsie nie ma wątpliwości, o jakim jest smaku. To najlepsza propozycja na wiosenny, wielkanocny stół.

Przygotuj się na limonkową babkę

Składniki na ciasto:

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 5 jajek
  • 150 g majonezu
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 g wanilii
  • 2 limonki
  • 120 g mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
  2. Do oddzielnej miski wbij jajka, dosyp cukier i dołóż ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Utrzyj całość na puszystą masę, która powinna zrobić się też jasna. Dołóż majonez i miksuj przez kilka minut. Potem partiami dosypuj wcześniej przygotowane mąki z proszkiem do pieczenia. Dolej jeszcze sok z 1 limonki i startą skórkę. Wmieszaj, bo powstało jednolite ciasto.
  3. Blaszkę na babkę natłuść masłem i oprósz mąką lub bułką tartą, nadmiar wysyp. Przelej do formy masę limonkową i wsadź do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza na około 50 minut. W razie potrzeby możesz wydłużyć czas o 10 minut. 
  4. Limonkową babkę majonezową wyjmij od razu, również z blaszki. Najlepiej jest ją schłodzić na kratce cukierniczej.

Ozdób limonkową babkę majonezową

Składniki na lukier limonkowy:

  • 150 g cukru trzcinowego
  • 1 limonka

Dodatkowo: 250 g masy cukrowej i mąka do podsypywania

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Gotową masę cukrową przełóż na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj ją. Wytnij z niej dowolne kształty wielkanocne. Przydadzą się tutaj stemple do masy cukrowej, ale da się to zrobić niewielkimi foremkami do wykrawania ciastek.
  2. Cukier wsyp do miski, skórkę otartą z limonki i dolej sok wyciśnięty z 1 sztuki. Mieszaj, aż powstanie odpowiednia konsystencja. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Zbyt rzadki z niej spłynie, a gęsty zostanie w miejscu i trzeba będzie go rozsmarować na wypieku. Dlatego w razie potrzeby dolej więcej soku z limonki lub dosyp więcej cukru do za bardzo płynnego. 
  3. Na lekko ciepłą babkę limonkową wylej połowę lukru. Odstaw ją do całkowitego przestygnięcia, a potem oblej ją pozostałym lukrem i ozdób ją kształtami wyciętymi z masy cukrowej.  W ten sam sposób przygotujesz też babkę cytrynową lub babkę pomarańczową.

Źródło: przepis pochodzi z kanału na YT Lidla, wykonuje go Paweł Małecki