Weekendy to chwile, kiedy możemy pozwolić sobie na leniwe śniadanie i zamiast kanapki chwyconej w biegu, przygotować coś ekstra. Jedni wybierają jajecznicę, inni stawiają na kanapki z awokado i jajkiem, ale to danie trafi w każdy gust i posmakuje absolutnie wszystkim. Co więcej, aby je przygotować, nie potrzeba zbyt wiele składników, a efekt wygląda jak z drogiej śniadaniowni na mieście.
Prosty patent na efektowane śniadanie
Aby przygotować pyszne i efektowne, a jednocześnie niezbyt skomplikowane śniadanie, najlepiej wybrać tosty francuskie. Takie rumiane i mięciutkie kromki chałki smażone w jajku genialnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono, ale zdecydowanie częściej widuje się je w wersji deserowej. My ostatnio trafiliśmy na świetny pomysł, aby podać je z prostym kremem orzechowym oraz błyskawiczną malinową polewą.
Jakby pyszności było mało, całość posypuje się po wierzchu posiekanymi pistacjami co jeszcze bardziej podbija smaki i struktury w całym posiłku. Takie połączenie sprawia, że francuskie tosty z chałki wyglądają jak z restauracji i są zdecydowanie najlepszym sposobem na dobry początek wolnego dnia.
Przepis na tosty francuskie z kremem
Składniki:
- pół chałki,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżka masła.
na krem:
- pół tabliczki białej czekolady,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 1 łyżka kremu z orzechów laskowych.
dodatkowo:
- maliny i pistacje do dekoracji.
Przygotowanie:
- Białą czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miski, a potem rozpuść ją w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem wymieszaj z serkiem mascarpone oraz kremem orzechowym. Odstaw gotowy krem do lodówki.
- Maliny podgrzej na patelni, aż zamienią się w gęstą konfiturę. Zdejmij je z ognia i odstaw na później.
- Chałkę pokrój w plastry. W misce wymieszaj jajko z mlekiem i cukrem wanilinowym i obtocz w tej mieszance każdą kromkę chałki.
- Chałkę w jajecznej panierce smaż na maśle, aż będzie złocista i chrupiąca z obu stron.
- Tak przygotowane tosty francuskie lekko przestudź, a potem posmaruj kremem orzechowym i polej prażonymi malinami. Wierzch tostów posyp pokruszonymi pistacjami i podawaj od razu.
Źródło: Facebook.com/mraucinn

















