Weekendy to chwile, kiedy możemy pozwolić sobie na leniwe śniadanie i zamiast kanapki chwyconej w biegu, przygotować coś ekstra. Jedni wybierają jajecznicę, inni stawiają na kanapki z awokado i jajkiem, ale to danie trafi w każdy gust i posmakuje absolutnie wszystkim. Co więcej, aby je przygotować, nie potrzeba zbyt wiele składników, a efekt wygląda jak z drogiej śniadaniowni na mieście. 

Prosty patent na efektowane śniadanie

Aby przygotować pyszne i efektowne, a jednocześnie niezbyt skomplikowane śniadanie, najlepiej wybrać tosty francuskie. Takie rumiane i mięciutkie kromki chałki smażone w jajku genialnie smakują zarówno na słodko, jak i na słono, ale zdecydowanie częściej widuje się je w wersji deserowej. My ostatnio trafiliśmy na świetny pomysł, aby podać je z prostym kremem orzechowym oraz błyskawiczną malinową polewą.

Jakby pyszności było mało, całość posypuje się po wierzchu posiekanymi pistacjami co jeszcze bardziej podbija smaki i struktury w całym posiłku. Takie połączenie sprawia, że francuskie tosty z chałki wyglądają jak z restauracji i są zdecydowanie najlepszym sposobem na dobry początek wolnego dnia. 

Przepis na tosty francuskie z kremem

Składniki:

  • pół chałki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka masła.

na krem:

  • pół tabliczki białej czekolady,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 1 łyżka kremu z orzechów laskowych.

dodatkowo:

  • maliny i pistacje do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Białą czekoladę połam na kawałki i wrzuć do miski, a potem rozpuść ją w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę odstaw do lekkiego przestudzenia, a potem wymieszaj z serkiem mascarpone oraz kremem orzechowym. Odstaw gotowy krem do lodówki.
  2. Maliny podgrzej na patelni, aż zamienią się w gęstą konfiturę. Zdejmij je z ognia i odstaw na później.
  3. Chałkę pokrój w plastry. W misce wymieszaj jajko z mlekiem i cukrem wanilinowym i obtocz w tej mieszance każdą kromkę chałki. 
  4. Chałkę w jajecznej panierce smaż na maśle, aż będzie złocista i chrupiąca z obu stron. 
  5. Tak przygotowane tosty francuskie lekko przestudź, a potem posmaruj kremem orzechowym i polej prażonymi malinami. Wierzch tostów posyp pokruszonymi pistacjami i podawaj od razu. 

Źródło: Facebook.com/mraucinn