To połączenie uwielbianej przez wszystkich przekąski z serem i zdrowego warzywa. Tosty z cukinii nie zapychają tak jak danie zrobione z pieczywa pszennego, a wcale nie brakuje im smaku i apetycznej struktury.
W środku są mięciutkie, z zewnątrz złociste, jak najpiękniejsze placki ziemniaczane. Robi się je w try miga, a na dodatek można na nich położyć dowolne składniki, jak na kromce podpieczonego chleba. Idealne na śniadanie, na lunch, na piknik.
Przepis na tosty z cukinii
Składniki:
- 1 średnia cukinia (około 300 g)
- 2 jajka
- 1/2 cebuli
- 40 g startej mozzarelli
- 30 g mąki pszennej
- 30 g mąki pełnoziarnistej
- sól
- słodka papryka
- suszony czosnek
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Dokładnie oddziel od niej sok (inaczej tosty będą zbyt miękkie, a nie chcesz dodawać więcej mąki). Najlepiej włożyć warzywo do ściereczki tetrowej i mocno je ścisnąć.
- Przełóż starte warzywo do miski. Dodaj oba rodzaje mąki (jeśli chcesz zrobić bezglutenowe placki z cukinii w tosterze, możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą). Dorzuć drobno posiekaną cebulę i mozzarellę. Wsyp przyprawy. Wymieszaj masę.
- Lekko nasmaruj rozgrzany toster oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego). Wyłóż masę. Zamknij urządzenie i odczekaj kilka minut, aż placki się ładnie zarumienią. Ten sam przepis możesz też wykorzystać, jeśli chcesz zrobić gofry z cukinii – wystarczy, że użyjesz innych wkładek.
Z czym podać tosty z cukinii?
Należysz do wielkich miłośników sera? Dołóż go więcej na wierzch. Może być to kolejna porcja mozzarelli lub ser o bardziej intensywnym smaku, na przykład dojrzała gouda. Jeśli chcesz zrobić kanapkę à la croque monsieur, możesz najpierw posmarować tosty z cukinii beszamelem, przykryć szynką, posypać gruyère i krótko zapiec, żeby ser się rozpuścił. Żeby przygotować sycące, popisowe śniadanie, warto też pójść o krok dalej i na wierzchu ułożyć jeszcze jajko sadzone z płynnym żółtkiem.
Chrupkie i rumiane tosty z cukinii możesz też podać podobnie jak placki ziemniaczane – na przykład z kwaśną śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. Dobrym akompaniamentem dla atrakcyjnych, zielonych porcji będzie też świeże awokado skropione cytryną i posypane szczypiorkiem.
A jeśli chcesz trochę uprościć sprawę, chwyć zwyczajnie za ulubiony dip, na przykład sos czosnkowy lub domowy ketchup z pomidorów. Dobrze sprawdzi się (zarówno estetycznie, jak i smakowo) jogurtowy, mocno ziołowy krem jak do sałatki zielonej bogini, który aż kipi od witamin.
Placki z cukinii z tostera – makro
Tosty z cukinii to prawie samo dobro – porcja białka, tłuszczu i błonnika. Zawierają co prawda mąkę, która jest składnikiem podnoszącym cukier we krwi, ale da się ją częściowo lub w całości wymienić na zdrowszy, pełnoziarnisty odpowiednik. Zobacz, jak kształtuje się makro dla 1 porcji, czyli 2 tostów (z podanego powyżej przepisu otrzymasz 6 sztuk):
-
Energia: 207 kcal
-
Białko: 11,05 g
-
Tłuszcz: 9,53 g
-
Węglowodany całkowite: 20,53 g
-
Błonnik: 3,03 g
-
Węglowodany netto: 17,53 g
Źródło: instagram.com/fit_przepisy_od_baletnicy


















