To połączenie uwielbianej przez wszystkich przekąski z serem i zdrowego warzywa. Tosty z cukinii nie zapychają tak jak danie zrobione z pieczywa pszennego, a wcale nie brakuje im smaku i apetycznej struktury.

W środku są mięciutkie, z zewnątrz złociste, jak najpiękniejsze placki ziemniaczane. Robi się je w try miga, a na dodatek można na nich położyć dowolne składniki, jak na kromce podpieczonego chleba. Idealne na śniadanie, na lunch, na piknik.

Przepis na tosty z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli
  • 40 g startej mozzarelli
  • 30 g mąki pszennej
  • 30 g mąki pełnoziarnistej
  • sól 
  • słodka papryka
  • suszony czosnek
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki. Dokładnie oddziel od niej sok (inaczej tosty będą zbyt miękkie, a nie chcesz dodawać więcej mąki). Najlepiej włożyć warzywo do ściereczki tetrowej i mocno je ścisnąć.  
  2. Przełóż starte warzywo do miski. Dodaj oba rodzaje mąki (jeśli chcesz zrobić bezglutenowe placki z cukinii w tosterze, możesz wykorzystać mąkę kukurydzianą). Dorzuć drobno posiekaną cebulę i mozzarellę. Wsyp przyprawy. Wymieszaj masę. 
  3. Lekko nasmaruj rozgrzany toster oliwą (najlepiej za pomocą pędzelka cukierniczego). Wyłóż masę. Zamknij urządzenie i odczekaj kilka minut, aż placki się ładnie zarumienią. Ten sam przepis możesz też wykorzystać, jeśli chcesz zrobić gofry z cukinii – wystarczy, że użyjesz innych wkładek. 

Z czym podać tosty z cukinii?

Należysz do wielkich miłośników sera? Dołóż go więcej na wierzch. Może być to kolejna porcja mozzarelli lub ser o bardziej intensywnym smaku, na przykład dojrzała gouda. Jeśli chcesz zrobić kanapkę à la croque monsieur, możesz najpierw posmarować tosty z cukinii beszamelem, przykryć szynką, posypać gruyère i krótko zapiec, żeby ser się rozpuścił. Żeby przygotować sycące, popisowe śniadanie, warto też pójść o krok dalej i na wierzchu ułożyć jeszcze jajko sadzone z płynnym żółtkiem. 

Chrupkie i rumiane tosty z cukinii możesz też podać podobnie jak placki ziemniaczane – na przykład z kwaśną śmietaną i plasterkiem wędzonego łososia. Dobrym akompaniamentem dla atrakcyjnych, zielonych porcji będzie też świeże awokado skropione cytryną i posypane szczypiorkiem.

A jeśli chcesz trochę uprościć sprawę, chwyć zwyczajnie za ulubiony dip, na przykład sos czosnkowy lub domowy ketchup z pomidorów. Dobrze sprawdzi się (zarówno estetycznie, jak i smakowo) jogurtowy, mocno ziołowy krem jak do sałatki zielonej bogini, który aż kipi od witamin. 

Placki z cukinii z tostera – makro

Tosty z cukinii to prawie samo dobro – porcja białka, tłuszczu i błonnika. Zawierają co prawda mąkę, która jest składnikiem podnoszącym cukier we krwi, ale da się ją częściowo lub w całości wymienić na zdrowszy, pełnoziarnisty odpowiednik. Zobacz, jak kształtuje się makro dla 1 porcji, czyli 2 tostów (z podanego powyżej przepisu otrzymasz 6 sztuk):

  • Energia: 207 kcal

  • Białko: 11,05 g

  • Tłuszcz: 9,53 g

  • Węglowodany całkowite: 20,53 g

  • Błonnik: 3,03 g

  • Węglowodany netto: 17,53 g

Źródło: instagram.com/fit_przepisy_od_baletnicy