Ciocia Krysia to niekwestionowana królowa najpyszniejszych deserów. Wszystkie sąsiadki zawsze wytrwale proszą ją o przepisy, ale nie każdym ciocia chce się dzielić ze światem. Ciasto Strelicja przez długi czas było pilnie strzeżonym sekretem. W zeszłym roku ciocia zdecydowała się ujawnić go wszystkim. Pyszna Strelicja to podobno autorski pomysł cioci, a teraz nadeszła pora, żeby poznała go szersza publiczność. Autorka inspiracji czasem zmieniała wersję - kiedyś przygotowywała spód z biszkoptowego placka, czasem wybierała kruchy wariant. Niezależnie od tego, ciasto Strelicja zawsze błyskawicznie znikało ze stołu.
Gdy pierwszy raz spojrzałam na przepis, zaczęłam się zastanawiać, czy słynna Strelicja cioci Krysi, to nie jest po prostu dobrze znana wszystkim Malinowa Chmurka. Ciocia oburzyła się jednak na taką sugestię, a jaka jest prawda, pozostanie jej słodką tajemnicą...
Przepis na ciasto Strelicja z malinami
Składniki:
Na spód:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- odrobina soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
Na masę owocową:
- 3 opakowania galaretki malinowej
- 500 g malin
- 4 szklanki wrzątku
Na bezową piankę:
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach 20x30 cm wysmaruj masłem, potem wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj kawałki zimnego masła, sól, proszek do pieczenia i cukier.
- Ugniataj dłońmi na jednolitą masę. Jeśli masz mikser z końcówkami do kruchego ciasta, również możesz go użyć.
- Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka zachowaj do bezy, a żółtka dodaj do ciasta. Ponownie wyrób na jednolitą masę.
- Uformuj z ciasta kulę, potem pokrój nożem na paski i wyklej nimi spód formy, robiąc lekki rant na bokach. Jeśli zobaczysz, że ciasto jest zbyt miękkie, owiń je folią spożywczą i schłodź przez 15 minut w zamrażarce, a dopiero potem wylep nim formę.
- Podpiecz ciasto przez 15 minut w 170 stopniach. Wyjmij z piekarnika.
- Teraz przygotuj owocową masę. Malinowe galaretki rozpuść w 4 szklankach wrzątku.
- Gdy galaretki ostygną, dodaj do nich oczyszczone maliny.
- Gdy galaretka z malinami zacznie lekko tężeć, wylej ją na podpieczony spód.
- Białka ubij na sztywną pianę. Gdy zacznie się robić lśniąca, dodawaj partiami cukier, nie przerywając ubijania. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Wyłóż masę bezową na warstwę malin. Piecz ciasto Strelicja przez 30 minut w 170 stopniach. Potem zmień ustawienia piekarnika - piecz deser jeszcze przez 10 minut, ale w 60 stopniach C z termoobiegiem, aby dosuszyć bezę.
Jak efektownie podać ciasto Strelicja?
Chociaż ciasto Strelicja vel Malinowa Chmurka samo w sobie robi wrażenie, zawsze warto zadbać o odpowiednią oprawę. Jeśli serwujesz je w porcjach, możesz obok dołożyć kilka świeżych malin i listek mięty. Możesz też podziałać na zasadzie kontrastów kolorystycznych - zamiast malin, dorzucić na talerzyk borówki albo jeżyny.















