Prawie każdy kraj może się poszczycić swoim patentem na ciasto z jabłkami. Szwajcarzy nie są gorsi. Swoją szarlotkę, a właściwie jabłecznik, przygotowują bardzo szybko i prosto. Ale jak wiadomo nie od dziś – w prostocie tkwi i siła, i piękno. Nie inaczej jest z tym wybornym jabłkowym plackiem.

Do jego przygotowania nie będzie potrzebny żaden spulchniacz. Zapomnij o drożdżach, proszku do pieczenia czy nawet o sodzie. Ciasto ma wyrosnąć „o własnych siłach”, a właściwie „o siłach” ubitych na puch jajek. Jest to więc coś na kształt biszkoptu. 

Jak robi się szarlotkę po szwajcarsku?

Oprócz mnóstwa jabłek, ta szarlotka jest wyjątkowa jeszcze z jednego powodu – robi się ją bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu ciasto nie jest ciężkie ani przesadnie zapychające. Odpowiednią wilgotność zapewniają mu jabłka – tutaj warto polecić nasze rodzime odmiany, czyli antonówkę czy papierówkę, które nadadzą się do tego jabłecznika lepiej niż szwajcarskie odmiany.

Warto podkreślić, że siłą tego ciasta jest także właściwy balans między ilością ciasta, a jabłkowego nadzienia. To zdecydowanie będzie pozycja dla tych, którzy cenią sobie w szarlotkach i jabłecznikach przede wszystkim smak jabłek!

Przepis na szarlotkę po szwajcarsku

Składniki:

  • Ok. 1-1,5 kg jabłek 
  • 3 jaja
  • Pół szklanki cukru
  • Nieco ponad pół szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki rodzynek 

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puch. Ucieranie powinno trwać ok. 10 min, tak by znacznie zwiększyć objętość jajek poprzez ich napowietrzenie. 
  2. Gdy jajka zwiększą swoją objętość, dodawaj przesianą przez sitko mąkę oraz cukier i ucieraj dalej, na mniejszych już obrotach.
  3. Jabłka umyj, obierz ze skórki w razie potrzeby i pokrój w plasterki. 
  4. Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.
  5. Połowę gotowego ciasta przełóż do tortownicy. Wyłóż na nie jabłka i zatop je w cieście. Posyp całość rodzynkami i wylej resztę ciasta.
  6. Piecz w piekarnika rozgrzanym do ok. 180 st. C przez ok. 30-35 minut do osiągnięcia efektu suchego patyczka.
  7. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia. W trakcie studzenia zdejmij obręcz tortownicy.
  8. Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub cynamonem wedle uznania.

Smacznego!