Wafle, u niektórych zwane andrutami, to wspomnienie dzieciństwa. W moim domu najczęściej jadano je przełożone gęstą masą czekoladową z dodatkiem mleka w proszku. Teraz jednak chętniej sięgam po prostszą wersję, która nie wymaga gotowania, ani długiego stania przy garach. W 10 minut robię cały deser i pozostaje mi jedynie czekanie, aż stężeje. Takie wafle są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. Znikają w mgnieniu oka.
Jak zrobić wafle z kajmakiem i 1 dodatkiem ekstra?
Do zrobienia tych wafli wykorzystuję gotową masę kajmakową z puszki. Dzięki temu deser jest dużo szybszy i łatwiejszy do przygotowania. Choć gotowanie kajmaku w domu nie jest trudne, to jednak trzeba poświęcić sporo czasu, aby zgęstniał i miał odpowiednią konsystencję. Dlatego warto wybrać dobry kajmak w puszce, który będzie smakował równie pysznie. Połącz go z ubitym wcześniej mascarpone, które warto schłodzić wcześniej w lodówce, aby napowietrzyło się i było bardzie puszyste podczas ubijania. Tak powstanie kremowa masa, która świetnie pasuje do delikatnych wafli.
Przepis na szybkie wafle z kajmakiem
Składniki:
- 1 i 1/2 opakowanie wafli
- 250 g mascarpone
- 1 puszka kajmaku
Sposób przygotowania:
- Mascarpone zmiksuj na puszystą masę na wysokich obrotach przez kilka minut. Serek powinien wyraźnie się napowietrzyć i stać się bardziej puszysty.
- Dodaj do niego kajmak z puszki i wymieszaj całość, aż masa się połączy (możesz to zrobić zwykłą łopatką lub na niskich obrotach miksera).
- Gotową masą przełóż wafle, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Możesz je dodatkowo nakryć deską, aby dokładnie się złączyły. Po tym czasie pokrój na kwadraty i podawaj.
Jak urozmaicić przepis na wafle z kajmakiem?
Kajmakowe wafle możesz łatwo przygotować z innymi dodatkami. Zobacz, jak w łatwy sposób możesz odmienić ich smak.
- Łyżeczka kakao dodana do masy sprawi, że powstanie czekoladowy krem.
- Do kajmakowej masy możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych, a uzyskasz delikatny kokosowy posmak.
- Jako dodatek sprawdzą się również posiekane orzechy (włoskie, migdały lub laskowe), które nadadzą fajną chrupkość.
- Jedną warstwę masy możesz zastąpić kwaśnym dżemem (np. z czarnej porzeczki), który świetnie przełamie słodki smak wafli.
- Mascarpone możesz zastąpić ubitym masłem z dodatkiem cukru pudru.
- Jeśli jesteś fanem kawy, to dodaj do masy łyżeczkę rozpuszczalnej. Masa będzie miała kawowy posmak i aromat.

















