Wafle, u niektórych zwane andrutami, to wspomnienie dzieciństwa. W moim domu najczęściej jadano je przełożone gęstą masą czekoladową z dodatkiem mleka w proszku. Teraz jednak chętniej sięgam po prostszą wersję, która nie wymaga gotowania, ani długiego stania przy garach. W 10 minut robię cały deser i pozostaje mi jedynie czekanie, aż stężeje. Takie wafle są uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. Znikają w mgnieniu oka.

Jak zrobić wafle z kajmakiem i 1 dodatkiem ekstra?

Do zrobienia tych wafli wykorzystuję gotową masę kajmakową z puszki. Dzięki temu deser jest dużo szybszy i łatwiejszy do przygotowania. Choć gotowanie kajmaku w domu nie jest trudne, to jednak trzeba poświęcić sporo czasu, aby zgęstniał i miał odpowiednią konsystencję. Dlatego warto wybrać dobry kajmak w puszce, który będzie smakował równie pysznie. Połącz go z ubitym wcześniej mascarpone, które warto schłodzić wcześniej w lodówce, aby napowietrzyło się i było bardzie puszyste podczas ubijania. Tak powstanie kremowa masa, która świetnie pasuje do delikatnych wafli.

Przepis na szybkie wafle z kajmakiem

Składniki:

  • 1 i 1/2 opakowanie wafli
  • 250 g mascarpone
  • 1 puszka kajmaku

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone zmiksuj na puszystą masę na wysokich obrotach przez kilka minut. Serek powinien wyraźnie się napowietrzyć i stać się bardziej puszysty.
  2. Dodaj do niego kajmak z puszki i wymieszaj całość, aż masa się połączy (możesz to zrobić zwykłą łopatką lub na niskich obrotach miksera).
  3. Gotową masą przełóż wafle, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na 3-4 godziny. Możesz je dodatkowo nakryć deską, aby dokładnie się złączyły. Po tym czasie pokrój na kwadraty i podawaj.

Jak urozmaicić przepis na wafle z kajmakiem?

Kajmakowe wafle możesz łatwo przygotować z innymi dodatkami. Zobacz, jak w łatwy sposób możesz odmienić ich smak.

  • Łyżeczka kakao dodana do masy sprawi, że powstanie czekoladowy krem.
  • Do kajmakowej masy możesz również dodać 2 łyżki wiórków kokosowych, a uzyskasz delikatny kokosowy posmak.
  • Jako dodatek sprawdzą się również posiekane orzechy (włoskie, migdały lub laskowe), które nadadzą fajną chrupkość.
  • Jedną warstwę masy możesz zastąpić kwaśnym dżemem (np. z czarnej porzeczki), który świetnie przełamie słodki smak wafli.
  • Mascarpone możesz zastąpić ubitym masłem z dodatkiem cukru pudru. 
  • Jeśli jesteś fanem kawy, to dodaj do masy łyżeczkę rozpuszczalnej. Masa będzie miała kawowy posmak i aromat.