Pokochasz ten przepis na krem do wafli. Wychodzi niesamowicie aksamitny, niemal jedwabisty, idealnie gęsty i po prostu pyszny. A jego przygotowanie jest bardzo proste. Bez mleka w proszku, które, przyznam ci się, do dziś jest moją zmorą. Nie wiem, jak inni robią z nim kremy, ale mój zawsze wychodzi albo tak gęsty, że nie można go rozsmarować na waflach, albo z grudkami, albo rozwarstwiony i ląduje w koszu. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że na stałe zagości w mojej kuchni. Cztery składniki, minimum pracy, a efekt lepszy niż masa znana z PRL-u.

Śmietanowy krem do wafli bez mleka w proszku

Krem do wafli robię na śmietanie. Jest delikatniejszy niż ten na mleku w proszku oraz wolniej zastyga, dzięki czemu nie trzeba się spieszyć z jego wykładaniem na wafle. Wykorzystuję do niego śmietanę 18% i ta sprawdza się najlepiej. Najpierw mieszam ją z cukrem i kakao, a następnie powoli podgrzewam, aż cukier się rozpuści. Ważne, by krem cały czas mieszać i nie spieszyć się. Śmietanę należy podgrzewać wyłącznie na małym ogniu. W przeciwnym razie szybko się zagotuje i zwarzy. Gdy tylko cukier się rozpuści, zdejmij masę z ognia i dodaj do niej masło. Mieszaj, aż całość stanie się gładka i błyszcząca. Konsystencją będzie przypominała nieco klasyczną polewę czekoladową (przygotowywaną z dodatkiem kakao a nie czekolady), taką właśnie powinna mieć. Podczas tężenia, odpowiednio zgęstnieje.

Wafle ze śmietanowym kremem świetnie się kroją, masa nie wycieka i ładnie skleja kolejne warstwy ze sobą. Spróbuj raz, a już nigdy nie wrócisz do kremu z mlekiem w proszku.

Getty/iStock, prostooleh

Przepis na krem do wafli bez mleka w proszku

Składniki:

  • 12 łyżek śmietany
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 6 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wysp cukier i kakao. Wymieszaj je ze sobą.
  2. Dodaj do nich śmietanę i ponownie wymieszaj całość łyżką, aż powstanie gęsta masa.
  3. Przełóż ją do rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. 
  4. Zdejmij wtedy masę z ognia i dodaj do niej pokrojone w kostkę masło. Mieszaj drewnianą łyżką, aż całość się połączy. Masa będzie dość rzadka, a jednocześnie błyszcząca i gładka.
  5. Krem do wafli delikatnie przestudź (nie może być gorący) i smaruj nim wafle stroną z dużymi rowkami jeden po drugim.
  6. Gotowe wafle z kremem zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 2-3 godziny, by masa stężała. Warto obciążyć je z góry, np. książkami. Możesz też włożyć je do lodówki (dzięki temu pozostaną chrupiące i nie zrobią się gumowate).