Węgierska zupa z kminku to świetny sposób na tani i szybki posiłek. Przydaje się, kiedy nie masz czasu iść na zakupy lub do pierwszego zostało ci już niewiele funduszy. Składniki masz w szafce kuchennej, a do podania wystarczy czerstwy chleb.

Nie musisz nawet przygotowywać bulionu (choć będzie mile widzianą bazą), nawet na samej wodzie zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. To dzięki nasionom kminku i rumianej zasmażce z papryką w proszku.  

Zupa z kminkiem – bogactwo aromatu za grosze

Nawet pozornie prosty składnik może zamienić zupę w arcydzieło. W tym przypadku mowa o kminku. Najbardziej kojarzy się z chlebem i potrawami z kapusty, ale może stać się też bazą dla niezwykle apetycznej zupy. Tu przykładem jest węgierska propozycja, ale aromatyczne ziarna wykorzystuje się także w kuchniach innych krajów. Oto kilka przykładów:

  • zupa kminkowa – okazuje się, że nie trzeba daleko szukać, bo to także polski wynalazek, popularny zwłaszcza wśród krakowskich gospodyń. Można zabielić ją kwaśną śmietaną i podawać z grzankami. 
  • kmínová polévka – czyli przepis naszych sąsiadów od południa. Czeska zupa kminkowa podawana jest z ziemniakami zamiast z grzankami.
  • polska zupa chlebowa lub zupa piwna – bardzo często doprawiane właśnie kminkiem, bez którego trudno będzie uzyskać potrawę o głębokim smaku. 
  • prežganka – inspiracja ze Słowenii. Bazą także jest tu aromatyczna zasmażka, ale dla zagęszczenia zupy dodaje się także jajko.

Warto wspomnieć od razu, że kminek rozwinie pełnię aromatu, gdy będzie się smażył w garnku już na samym początku, przed zrobieniem zasmażki To pozwoli uwolnić z niego wonne olejki i wydobyć jak najwięcej smaku. To niezwykle ważne, bo jesteśmy raczej przyzwyczajeni dodawać przyprawy do gotowej lub prawie gotowej zupy. 

Węgierska zupa z kminku – przepis

Składniki:

  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 litry wody lub bulionu warzywnego
  • sól do smaku
  • do podania: grzanki

Przygotowanie:

  1. Pokrój cebulę w piórka. Podsmaż ją do zeszklenia na oleju. Dodaj kminek. Podgrzewaj go, mieszając, aż zacznie mocno pachnieć, przez około 3 minuty.
  2. Wsyp mąkę do garnka. Wymieszaj energicznie. Pozwól jej się trochę zarumienić, ale uważaj, by się nie przypaliła. Dodaj też paprykę (słodką lub wędzoną). Podgrzewaj zasmażkę przez chwilę. 
  3. Stopniowo dolewaj wodę lub bulion. Na początku intensywnie mieszaj, żeby rozprowadzić zasmażkę i zapobiec powstawaniu grudek. Wsyp sól (do smaku, jeśli używasz rosołu z kostki, uważaj z przyprawianiem). Gotuj ją na małym ogniu przez około 20 minut. 
  4. Przelej zupę przez sito, żeby oddzielić cebulę i kminek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z grzankami z chleba tostowego lub czerstwej bułki. 

Z czym można podawać zupę kminkową?

Najlepszym pomysłem są proste grzanki. Chleb wystarczy pokroić w kostkę i podpiec lub podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Możesz też dorzucić przyprawy, takie jak czosnek i zioła prowansalskie, ale nie jest to niezbędny krok, bo węgierska zupa z kminku jest już mocno aromatyczna sama w sobie.

Jeśli chcesz, żeby była bardziej kremowa, możesz dodać do niej jogurt, słodką śmietankę lub kwaśną śmietanę 18%. Dobrze będzie też smakowała z ziemniakami lub ryżem, którymi możesz zastąpić pieczywo czy grzanki. Udekoruj zupę węgierską przed podaniem świeżą natką pietruszki.