Węgierska zupa z kminku to świetny sposób na tani i szybki posiłek. Przydaje się, kiedy nie masz czasu iść na zakupy lub do pierwszego zostało ci już niewiele funduszy. Składniki masz w szafce kuchennej, a do podania wystarczy czerstwy chleb.
Nie musisz nawet przygotowywać bulionu (choć będzie mile widzianą bazą), nawet na samej wodzie zupa będzie wyjątkowo aromatyczna. To dzięki nasionom kminku i rumianej zasmażce z papryką w proszku.
Zupa z kminkiem – bogactwo aromatu za grosze
Nawet pozornie prosty składnik może zamienić zupę w arcydzieło. W tym przypadku mowa o kminku. Najbardziej kojarzy się z chlebem i potrawami z kapusty, ale może stać się też bazą dla niezwykle apetycznej zupy. Tu przykładem jest węgierska propozycja, ale aromatyczne ziarna wykorzystuje się także w kuchniach innych krajów. Oto kilka przykładów:
- zupa kminkowa – okazuje się, że nie trzeba daleko szukać, bo to także polski wynalazek, popularny zwłaszcza wśród krakowskich gospodyń. Można zabielić ją kwaśną śmietaną i podawać z grzankami.
- kmínová polévka – czyli przepis naszych sąsiadów od południa. Czeska zupa kminkowa podawana jest z ziemniakami zamiast z grzankami.
- polska zupa chlebowa lub zupa piwna – bardzo często doprawiane właśnie kminkiem, bez którego trudno będzie uzyskać potrawę o głębokim smaku.
- prežganka – inspiracja ze Słowenii. Bazą także jest tu aromatyczna zasmażka, ale dla zagęszczenia zupy dodaje się także jajko.
Warto wspomnieć od razu, że kminek rozwinie pełnię aromatu, gdy będzie się smażył w garnku już na samym początku, przed zrobieniem zasmażki To pozwoli uwolnić z niego wonne olejki i wydobyć jak najwięcej smaku. To niezwykle ważne, bo jesteśmy raczej przyzwyczajeni dodawać przyprawy do gotowej lub prawie gotowej zupy.
Węgierska zupa z kminku – przepis
Składniki:
- 2 łyżki nasion kminku
- 2 łyżki oleju
- 1 biała cebula
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 litry wody lub bulionu warzywnego
- sól do smaku
- do podania: grzanki
Przygotowanie:
- Pokrój cebulę w piórka. Podsmaż ją do zeszklenia na oleju. Dodaj kminek. Podgrzewaj go, mieszając, aż zacznie mocno pachnieć, przez około 3 minuty.
- Wsyp mąkę do garnka. Wymieszaj energicznie. Pozwól jej się trochę zarumienić, ale uważaj, by się nie przypaliła. Dodaj też paprykę (słodką lub wędzoną). Podgrzewaj zasmażkę przez chwilę.
- Stopniowo dolewaj wodę lub bulion. Na początku intensywnie mieszaj, żeby rozprowadzić zasmażkę i zapobiec powstawaniu grudek. Wsyp sól (do smaku, jeśli używasz rosołu z kostki, uważaj z przyprawianiem). Gotuj ją na małym ogniu przez około 20 minut.
- Przelej zupę przez sito, żeby oddzielić cebulę i kminek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z grzankami z chleba tostowego lub czerstwej bułki.
Z czym można podawać zupę kminkową?
Najlepszym pomysłem są proste grzanki. Chleb wystarczy pokroić w kostkę i podpiec lub podsmażyć z niewielką ilością oliwy. Możesz też dorzucić przyprawy, takie jak czosnek i zioła prowansalskie, ale nie jest to niezbędny krok, bo węgierska zupa z kminku jest już mocno aromatyczna sama w sobie.
Jeśli chcesz, żeby była bardziej kremowa, możesz dodać do niej jogurt, słodką śmietankę lub kwaśną śmietanę 18%. Dobrze będzie też smakowała z ziemniakami lub ryżem, którymi możesz zastąpić pieczywo czy grzanki. Udekoruj zupę węgierską przed podaniem świeżą natką pietruszki.


















