Każdy zna babkę piaskową, cytrynową, marmurkową i drożdżową, ale ta z kaszy manny to wciąż nowość w wielu domach. Warto jednak spróbować takiego deseru chociaż raz, bo jest wybitnie smaczny i banalnie prosty. Do jego przygotowania wystarczą tylko 3 podstawowe składniki i nie trzeba tu nic wyrabiać w dłoniach, ani czekać na wyrastanie. Zobacz dokładny przepis i przetestuj taki deser w najbliższe święta. 

Jak zrobić babkę z kaszy manny?

Jeśli babka piaskowa czy marmurkowa nie zawsze ci się udają, sięgnij po tę recepturę. Przepis na babkę z kaszy manny to chyba najprostsza rzecz pod słońcem, bo lista składników ma tylko 3 pozycje obowiązkowe i 1 dodatkową. Bazą jest oczywiście grysik, a do tego jajka i cukier, natomiast dla lepszego smaku i aromatu, warto jeszcze dorzucić do tego nieco wanilii. Taki prosty zestaw w zupełności wystarczy, aby przygotować mięciutkie i wilgotne ciasto na Wielkanoc, a pracy też nie będzie przy tym zbyt wiele.

Najpierw trzeba ubić jajka z cukrem nad garnkiem z parującą wodą, aby całość zamieniła się w puszystą masę. Potem należy wystudzić całość i wsypać do tego grysik, ciągle mieszając. Na koniec gotową masę przelewa się już tylko do foremki i piecze przez około 45 minut. Proste, prawda? Zobacz tylko dokładne proporcje kaszy do jajek i cukru, a wtedy wszystko z pewnością wyjdzie, jak trzeba. 

Babka z kaszy manny- przepis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka suchej kaszy manny
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. W garnku podgrzej małą ilość wody. Jajka wybij do miski, wsyp tam cukier i cukier wanilinowy, a potem ustaw całość na garnku z parującą wodą. Jajka z cukrem ubijaj na puszystą, lekką piankę.
  2. Gdy podwoją swoją objętość, zdejmij je z garnka i dalej ubijaj już "na zimno". Do wystudzonej jajecznej pianki stopniowo dosypuj kaszkę mannę, ciągle mieszając. 
  3. Gotową masę przelej do foremki silikonowej na babkę i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni. Babka z kaszy manny powinna piec się przez około 45 minut. 
  4. Po upieczeniu od razu wyjmij ją ostrożnie z foremki i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem możesz dodatkowo oblać ją lukrem lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.