Świąteczne gołąbki z kaszą i grzybami pojawiają się przeważnie na Podkarpaciu i na Lubelszczyźnie. Na Podkarpaciu kaszę gryczaną zastępuje się jęczmienną. Można je zrobić zarówno ze świeżej, jak i kiszonej w całych główkach kapusty. Czy można lepiej - czy taki przepis da się w ogóle poprawić? Jak najbardziej - i to jeszcze jak.
Sposób na pyszne wigilijne gołąbki
Niektórzy, nawet fani zwykłych gołąbków z mięsem i ryżem, na wigilijne niestety często kręcą nosem. Nie odpowiada im wyrazisty smak kaszy gryczanej palonej, której używa się zwykle do tego przepisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, byś zamieniła je na znacznie delikatniejszą gryczaną niepaloną lub właśnie jęczmienną - popularną na wschodzie kraju. Jedną przeszkodę masz z głowy. Do kaszy doskonale pasują grzyby. Wymieszaj suszone grzyby leśne z pieczarkami - będzie jeszcze smaczniej. Farsz dopraw koniecznie (oprócz pieprzu i soli) sosem sojowym. Wzmocni on smak grzybów, co wpłynie na smak całości.
Po godzinie gotowania gołąbków wlej do nich sok spod kiszonych ogórków lub kapusty. Jeśli nie masz już soku, możesz też rozłożyć na wierzchu garść kiszonej kapusty lub 2-3 ogórki pokrojone w plastry. Kwaskowy „smaczek” ożywi smak dania. Taki kontrast dobrze wpłynie na smak farszu i samej kapusty. Na pewno nie będzie mdło. Kwaśny niewielki akcent sprawi, że gołąbki wigilijne w tym roku będą najlepsze od lat.
Przepis na wigilijne gołąbki z kaszą i grzybami
Składniki:
- większa główka białej lub włoskiej kapusty
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- garść suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków
- 500 g pieczarek
- łyżka sosu sojowego
- 4 łyżki oliwy
- pieprz i sól
Dodatkowo, do gotowania gołąbków: 2 średnie marchewki, 1 mała pietruszka, kawałek selera.
Sposób przygotowania:
- Grzyby zalewaj 1 litrem ciepłej wody, mocz godzinę. Po upływie tego czasu przelej je przez sitko i zachowaj wodę. Przełóż grzyby do garnka, wlej z powrotem wodę z moczenia, zagotuj, zmniejsz moc palnika na niewielką i gotuj pod uchyloną pokrywką ok. godzinę, aż będą miękkie.
- Oberwij brzydkie, twarde i zniszczone wierzchnie liście z kapusty. Wytnij dookoła twardy głąb. Zagotuj w dużym garnku tyle wody, by sięgała do połowy wysokości główki. Włóż ostrożnie przygotowaną kapustę i gotuj ok. 15 minut, obracając. W międzyczasie wybieraj po kilka miękkich liści z zewnątrz. Powycinaj z nich twarde nerwy.
- Gdy kapusta się gotuje, przygotuj farsz: wypłucz kilka razy kaszę. Przełóż do garnka, zalej 3 szklankami wody, zagotuj, dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i 1 łyżkę oleju. Zmniejsz moc palnika na małą i gotuj ok. 10 minut przy uchylonej pokrywce. Po upływie tego czasu nałóż pokrywkę, wyłącz palnik i odłóż na 10 minut. W tym czasie kasza „dojdzie” i spęcznieje.
- Odkrój nóżki pieczarek. Kapelusze drobno posiekaj. Posiekaj też cebulę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, wymieszaj i duś na średnim ogniu pod uchyloną pokrywką ok. 10 minut. W połowie czasu przemieszaj. Dodaj sos sojowy i duś kolejne 5 minut. Dodaj kaszę, zmiksowane na pastę grzyby suszone z odrobiną wody spod gotowania. Wymieszaj, zdejmij z ognia, dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy liść nałóż po 2-3 czubate łyżki farszu i ciasno zawiń. Wyłóż naczynia żaroodporne niewykorzystanymi liśćmi. Poukładaj w środku gołąbki. Pokrój na mniejsze kawałki włoszczyznę, obłóż gołąbki. Zalej każde naczynie ok. 500 ml wody z łyżeczką soli lub bulionu.
- Przykryj folą aluminiową i piecz ok. 2 godziny w piekarniku w temp. 200 st. C. W połowie czasu zalej każde naczynie ok. pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Możesz też obłożyć gołąbki kiszoną kapustą. Po upieczeniu będą jeszcze lepsze.
Nóżki pieczarek możesz zużyć np. na świąteczne smarowidło grzybowe do chleba. Wystarczy podsmażyć je z cebulą, doprawić tymiankiem, rozmarynem oraz solą i pieprzem, a potem zmiksować z kaszą jaglaną. Gołąbki podawaj z barszczem do popicia. Świetny przepis na bazę do barszczu znajdziesz tutaj:















