Taka kapusta, jeśli odpowiednio ją przyszykujesz, może być nie tylko przystawką na ciepło. Po poszatkowaniu na drobno zamieni się też w pyszne nadzienie do świątecznych pierogów lub uszek. Jest tak bogata w smaku, że może być też jarskim bigosem na 2. dzień świąt. Pasować będzie do niej również kawałek kiełbasy jałowcowej. Wystarczy krótko podsmażyć całość, by smaki kiełbasy i pozostałych składników się przegryzły. Jeśli coś zostanie po świętach, będzie też nadzieniem do krokietów, naleśników i pasztecików. Możesz ją też zapiec pod ciastem francuskim.

Czym doprawić świąteczną kapustę z grzybami?

Sekretów jest kilka, ale „cudów” ani cudowania tutaj nie ma. Kapustę z grzybami uszlachetni 10 deko suszonej żurawiny. Wcześniej nie trzeba jej namaczać. Jej słodko-kwaśny smak podkręci smak dania. To jednak nie jedyny owoc w tej potrawce. Będzie jeszcze bardziej wykwintna, i w staropolskim stylu, jeśli dodasz do niej kawałek winnego jabłka. Takie jabłko przy okazji pomoże zagęścić kapustę wigilijną. Dla równowagi dodaję też nasiona korzennego, pikantnego kminku (całe, nie mielone) oraz kapkę sosu sojowego i odrobinę miodu, ale tylko pod jednym warunkiem. 

Getty/iStock Lynne Mitchell

Jeśli mam akurat żurawinę w cukrze lub z dodatkiem soku, pomijam miód w przepisie. Dodaję przeważnie gryczany. Ciemny miód będzie tu pasował zdecydowanie lepiej niż lekkie i jasne, jednoznacznie słodkie miody. Warto, by żurawina nie była już dodatkowo słodzona - ani cukrem, ani sokiem owocowym. Powinna być bez dodatków. Chodzi przecież o jej autentyczny smak, a nie o sam cukier.

Przepis na niezwykłą kapustę z grzybami

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej (najlepiej z beczki lub ze słoika)
  • 30 g suszonych grzybów, najlepiej podgrzybków lub prawdziwków
  • 1 cebula
  • 1/3 słodko-kwaśnego jabłka, np. odmiany szara reneta lub boskoop
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wody
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki całych nasion kminku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zalej zimną wodą tak, by je przykryła i namocz na całą noc. Kolejnego dnia odcedź (wody nie wylewaj) i pokrój na mniejsze kawałki. 
  2. Odciśnij kapustę i posiekaj na mniejsze kawałki. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Obierz jabłko i zetrzyj je na tarce. 
  3. Rozgrzej olej na dużej i głębokiej patelni. Zeszklij cebulę przez ok. 5 minut, następnie dodaj kapustę oraz przyprawy: kminek, sos sojowy, pieprz, sól i ewentualnie miód. Smaż przez 1 minutę, mieszając. 
  4. Dodaj do kapusty posiekane wcześniej grzyby, jabłko i smaż kolejną minutę. Zalej wodą lub bulionem (możesz też wykorzystać nieco wody spod moczenia grzybów) i zagotuj.
  5. Dodaj żurawinę, wymieszaj i przykryj. Duś całość ok. 10 minut, w międzyczasie mieszając. 
  6. Zdejmij pokrywkę i smaż, aż nadmiar wody odparuje - kapusta powinna być gęsta. Od czasu do czasu pomieszaj potrawkę. Podsmaż przez ok. 3 minuty i zdejmij z ognia. 

Podawaj z chlebem. Niewykorzystaną wodę po moczeniu grzybów możesz zużyć na wywar do świątecznej zupy grzybowej.