Turecka kuchnia słynie z deserów, które łączą mocna, wyraźna słodycz, orzechy i syropowe nasączenie. Na pewno kojarzysz baklawę czy tradycyjną turecką chałwę, ale to nie jedyne przysmaki z tego rejonu świata, którymi można się zachwycać. 

W tureckich domach od lat króluje także proste, ale wyjątkowe revani – puszyste ciasto na bazie kaszy manny, które po upieczeniu obficie zalewa się aromatycznym syropem cukrowym. Efekt? Wilgotny, bogaty w smaku deser, który wchłania syrop i rozpływa się w ustach.

Zamiast więc kolejny raz piec klasyczny biszkopt czy babkę, spróbuj tej tureckiej metody. Ciasto wchłonie syrop, stanie się niezwykle miękkie i pełne smaku. To coś zupełnie innego niż zwykłe nasączanie herbatą czy alkoholem.

Co to jest revani?

Jak już wspomnieliśmy, revani to tradycyjne tureckie ciasto przygotowywane z semoliny (drobno mielonej pszenicy, rodzaju kaszy manny) i jogurtu, dzięki czemu ma charakterystyczną strukturę i delikatny smak. To jednak połowa sukcesu. Po upieczeniu ciasto absolutnie nie zostaje suche – wręcz przeciwnie, dopiero wtedy dzieje się magia. Gorący jeszcze wypiek zalewa się schłodzonym syropem, który przenika do środka, nadając mu wyjątkowej wilgotności.

To deser idealny dla miłośników słodkich wypieków – nie potrzebuje żadnych kremów, a mimo to jest soczysty i rozpływa się w ustach. W Turcji często podaje się go z bitą śmietaną, lodami albo posypany mielonymi orzechami lub pistacjami, ewentualnie z dodatkiem migdałów.

Przepis na tureckie ciasto nasączane revani

Składniki:

Na syrop:

4 szklanki cukru
4 szklanki wody
½ łyżki soku z cytryny

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 mała szklanka cukru (ok. 120 g)
  • 1 mała szklanka jogurtu (ok. 120 g)
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki kaszy manny (najlepiej semoliny, ale można użyć też tradycyjnej manny)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj, co jakiś czas mieszając.

  2. Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj sok z cytryny, gotuj 2 minuty i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pamiętaj, że syrop musi być zimny, gdy zalejesz nim ciasto.
  3. Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubijaj kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasna.
  4. Dodaj jogurt i olej, wymieszaj na jednolitą masę. Wsyp kaszę mannę, dokładnie połącz składniki szpatułką.
  5. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie do ciasta.
  6. Przygotuj głębszą formę (ok. 23x30 cm), posmaruj ją olejem i wlej ciasto.
  7. Piecz w 170°C przez około 30 minut, aż wierzch stanie się złocisty.
  8. Gdy ciasto wyjmiesz z piekarnika, odczekaj 5 minut. Wylej na nie zimny syrop, rozprowadzając go równomiernie.
  9. Odstaw ciasto na 2-3 godziny, aby wchłonęło cały syrop.
  10. Przed podaniem pokrój revani na kwadraty lub romby. Możesz posypać je orzechami, wiórkami kokosowymi albo podać z lodami waniliowymi.

Smacznego!