Turecka kuchnia słynie z deserów, które łączą mocna, wyraźna słodycz, orzechy i syropowe nasączenie. Na pewno kojarzysz baklawę czy tradycyjną turecką chałwę, ale to nie jedyne przysmaki z tego rejonu świata, którymi można się zachwycać.
W tureckich domach od lat króluje także proste, ale wyjątkowe revani – puszyste ciasto na bazie kaszy manny, które po upieczeniu obficie zalewa się aromatycznym syropem cukrowym. Efekt? Wilgotny, bogaty w smaku deser, który wchłania syrop i rozpływa się w ustach.
Zamiast więc kolejny raz piec klasyczny biszkopt czy babkę, spróbuj tej tureckiej metody. Ciasto wchłonie syrop, stanie się niezwykle miękkie i pełne smaku. To coś zupełnie innego niż zwykłe nasączanie herbatą czy alkoholem.
Co to jest revani?
Jak już wspomnieliśmy, revani to tradycyjne tureckie ciasto przygotowywane z semoliny (drobno mielonej pszenicy, rodzaju kaszy manny) i jogurtu, dzięki czemu ma charakterystyczną strukturę i delikatny smak. To jednak połowa sukcesu. Po upieczeniu ciasto absolutnie nie zostaje suche – wręcz przeciwnie, dopiero wtedy dzieje się magia. Gorący jeszcze wypiek zalewa się schłodzonym syropem, który przenika do środka, nadając mu wyjątkowej wilgotności.
To deser idealny dla miłośników słodkich wypieków – nie potrzebuje żadnych kremów, a mimo to jest soczysty i rozpływa się w ustach. W Turcji często podaje się go z bitą śmietaną, lodami albo posypany mielonymi orzechami lub pistacjami, ewentualnie z dodatkiem migdałów.
Przepis na tureckie ciasto nasączane revani
Składniki:
Na syrop:
4 szklanki cukru
4 szklanki wody
½ łyżki soku z cytryny
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 mała szklanka cukru (ok. 120 g)
- 1 mała szklanka jogurtu (ok. 120 g)
- ¾ szklanki oleju
- 2 szklanki kaszy manny (najlepiej semoliny, ale można użyć też tradycyjnej manny)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
-
Najpierw przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę. Zagotuj, co jakiś czas mieszając.
- Gdy syrop zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut. Dodaj sok z cytryny, gotuj 2 minuty i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Pamiętaj, że syrop musi być zimny, gdy zalejesz nim ciasto.
- Wbij jajka do miski, dodaj cukier i ubijaj kilka minut, aż masa stanie się puszysta i jasna.
- Dodaj jogurt i olej, wymieszaj na jednolitą masę. Wsyp kaszę mannę, dokładnie połącz składniki szpatułką.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wmieszaj delikatnie do ciasta.
- Przygotuj głębszą formę (ok. 23x30 cm), posmaruj ją olejem i wlej ciasto.
- Piecz w 170°C przez około 30 minut, aż wierzch stanie się złocisty.
- Gdy ciasto wyjmiesz z piekarnika, odczekaj 5 minut. Wylej na nie zimny syrop, rozprowadzając go równomiernie.
- Odstaw ciasto na 2-3 godziny, aby wchłonęło cały syrop.
- Przed podaniem pokrój revani na kwadraty lub romby. Możesz posypać je orzechami, wiórkami kokosowymi albo podać z lodami waniliowymi.
Smacznego!
















