Ten wilgotny i miękki makowiec jest moim asem w rękawie. Często piekę go dopiero w Wigilię, ponieważ jest bardzo prosty szybki do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności zwykłą łyżką. Mikser nie jest potrzebny do tego przepisu. Ciasto wychodzi niezwykle pachnące, a sekretny składnik sprawia, że jest zwarte, nie kruszy się i nie rozpada. A jeśli szukasz innych szybkich przepisów, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz na nim mnóstwo kulinarnych inspiracji, nie tylko świątecznych.

Jak zrobić 7-minutowy makowiec?

Bazą tego makowca jest gotowa masa z puszki. Skraca ona czas przygotowania ciasta do minimum. Z nią nie musisz mielić maku ani gotować go czy parzyć. Wystarczy, że przełożysz ją do miski i wymieszasz z pozostałymi składnikami. Jako że jest ona podstawą tego ciasta, to odpowiada za jego smak, dlatego warto wybrać taką, która będzie miała w składzie dużo maku (powinien być na pierwszym miejscu), miód, bakalie i cukier. Dodatkowo nie może być rzadka i płynna. Gęsta i zwarta masa makowa to podstawa udanych wypieków.

Sekretny składnik do szybkiego makowca

Masę makową zagęszczam biszkoptami. Kruszę je w dłoniach i wsypuję do ciasta, dzięki czemu jest zwarte po upieczeniu i ładnie się kroi. Biszkopty świetnie zastępują mąkę czy kaszę manną, których nie ma w tym przepisie. Zazwyczaj wybieram te podłużne, ale okrągłe również świetnie się sprawdzą. Dodaję je do gotowej masy makowej na końcu. Mieszam i przekładam do formy do pieczenia. W upieczonym cieście pięknie się prezentują, szczególnie jeśli nie pokruszysz ich zbyt drobno (na pył).

Przepis na 7-minutowy makowiec

Składniki:

  • 850 g masy makowej z puszki
  • 5 jajek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g skórki pomarańczowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 80 g podłużnych biszkoptów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż masę makową. Wbij do niej całe jajka. Wymieszaj łyżką do połączenia.
  2. Do powstałej masy dodaj posiekane bakalie oraz czekoladę.
  3. Masło pokrój w kostkę i roztop w rondelku. Letnie wlej do masy makowej. Wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj pokruszone w dłoniach biszkopty. Krótko wymieszaj.
  5. Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
  7. Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i cukrową posypką.

Getty/iStock, Dar1930