Ten wilgotny i miękki makowiec jest moim asem w rękawie. Często piekę go dopiero w Wigilię, ponieważ jest bardzo prosty szybki do zrobienia. Wystarczy wymieszać składniki w odpowiedniej kolejności zwykłą łyżką. Mikser nie jest potrzebny do tego przepisu. Ciasto wychodzi niezwykle pachnące, a sekretny składnik sprawia, że jest zwarte, nie kruszy się i nie rozpada. A jeśli szukasz innych szybkich przepisów, koniecznie zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz na nim mnóstwo kulinarnych inspiracji, nie tylko świątecznych.
Jak zrobić 7-minutowy makowiec?
Bazą tego makowca jest gotowa masa z puszki. Skraca ona czas przygotowania ciasta do minimum. Z nią nie musisz mielić maku ani gotować go czy parzyć. Wystarczy, że przełożysz ją do miski i wymieszasz z pozostałymi składnikami. Jako że jest ona podstawą tego ciasta, to odpowiada za jego smak, dlatego warto wybrać taką, która będzie miała w składzie dużo maku (powinien być na pierwszym miejscu), miód, bakalie i cukier. Dodatkowo nie może być rzadka i płynna. Gęsta i zwarta masa makowa to podstawa udanych wypieków.
Sekretny składnik do szybkiego makowca
Masę makową zagęszczam biszkoptami. Kruszę je w dłoniach i wsypuję do ciasta, dzięki czemu jest zwarte po upieczeniu i ładnie się kroi. Biszkopty świetnie zastępują mąkę czy kaszę manną, których nie ma w tym przepisie. Zazwyczaj wybieram te podłużne, ale okrągłe również świetnie się sprawdzą. Dodaję je do gotowej masy makowej na końcu. Mieszam i przekładam do formy do pieczenia. W upieczonym cieście pięknie się prezentują, szczególnie jeśli nie pokruszysz ich zbyt drobno (na pył).
Przepis na 7-minutowy makowiec
Składniki:
- 850 g masy makowej z puszki
- 5 jajek
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g suszonej żurawiny
- 30 g skórki pomarańczowej
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 80 g podłużnych biszkoptów
Sposób przygotowania:
- Do miski przełóż masę makową. Wbij do niej całe jajka. Wymieszaj łyżką do połączenia.
- Do powstałej masy dodaj posiekane bakalie oraz czekoladę.
- Masło pokrój w kostkę i roztop w rondelku. Letnie wlej do masy makowej. Wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokruszone w dłoniach biszkopty. Krótko wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz makowiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę.
- Gotowe ciasto możesz udekorować polewą czekoladową i cukrową posypką.
Getty/iStock, Dar1930
















