W święta bywa tak, że planujesz zrobić wszystko od zera, a potem okazuje się, że brakuje ci czasu. Z makowcem to szczególnie bolesne, bo tradycyjnie trzeba się z nim trochę nagimnastykować: mielić mak, ubijać białka, kręcić spód, pilnować konsystencji. Ale możesz zrobić to inaczej, szybciej i prościej, a efekt i tak będzie świetny. Ten ekspresowy makowiec robię regularnie przed świętami, kiedy mam dosłownie kwadrans, by wstawić coś do piekarnika. Jest miękki, wilgotny, nie opada i świetnie się kroi.

Jak zrobić świąteczny makowiec w 10 minut?

Przede wszystkim musisz pominąć wszystko, co w klasycznym przepisie zajmuje najwięcej czasu: nie robisz ciasta drożdżowego ani kruchego spodu, nie ubijasz białek, nie gotujesz i nie mielisz maku. Używasz gotowej masy makowej, dobrej jakości, ze sklepu. Dzięki temu pomijasz co najmniej godzinę roboty. Wszystkie składniki mieszasz razem w jednej misce, a piekarnik robi resztę.

Dodatki, które wrzucisz do środka, orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa, czekolada, tylko podbijają smak i dają fajną strukturę. Śmietanka kremówka odpowiada za wilgotność, a zmielone migdały wiążą całość i dają lekko marcepanowy posmak. W efekcie masz ciasto o zwartej, ale delikatnej i bardzo wilgotnej konsystencji, które nie potrzebuje żadnego lukru ani polewy.

Getty/iStock, vladm

Przepis na ekspresowy makowiec świąteczny

Składniki:

  • 850 g gotowej masy makowej
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 150 g czekolady (najlepiej gorzkiej)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, zapinając go w obręcz tak, żeby wystawał na zewnątrz. Boki posmaruj masłem i oprósz mąką.
  2. W misie miksera umieść całe jajka i zmielone migdały. Zacznij miksować na niskich obrotach, najlepiej końcówką typu mieszadło lub wymieszaj je zwykłą trzepaczką.
  3. Dodawaj w kilku turach masę makową i zmielone migdały, mieszając, aż masa będzie gładka.
  4. Dorzuć kolejno: rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj do połączenia.
  5. Na koniec dodaj śmietankę i posiekaną czekoladę. Jeszcze raz krótko zmiksuj.
  6. Przelej masę do tortownicy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Udekoruj polewą czekoladową i orzechami włoskimi.

Makowiec tuż po upieczeniu będzie wilgotny, to normalne. Najlepiej zostawić go na blacie, bez przykrycia, przez noc, żeby nadmiar wilgoci odparował. Rano będzie idealny do krojenia i gotowy na stół.

Kilka wskazówek, żeby wszystko się udało

  • Nie rezygnuj z migdałów, wiążą masę i zastępują w tym przepisie mąkę. Jeśli nie masz mielonych, możesz użyć mąki migdałowej.
  • Czekolada najlepiej sprawdza się gorzka, ale możesz użyć też deserowej lub mlecznej, według uznania.
  • Jeśli nie przepadasz za rodzynkami czy skórką pomarańczową, po prostu je pomiń lub zamień na inne bakalie, np. żurawinę czy daktyle.
  • Gotowa masa makowa powinna być dobrej jakości, dlatego sprawdź skład, wybieraj taką bez zbędnych dodatków chemicznych. Jeśli jest bardzo sucha, możesz dodać łyżkę mleka lub więcej śmietanki.
  • Makowiec dobrze znosi przechowywanie. Trzymaj go w chłodnym miejscu, owinięty folią spożywczą, nawet przez kilka dni. Z każdym dniem smakuje lepiej.