Może to dziwne, ale nie przepadam za klasycznym, typowo zawijanym makowcem. Oczywiście, piekę go dla rodziny, bo oni nie wyobrażają sobie świąt bez tego tradycyjnego wypieku. Gdy jednak miałabym sama decydować, na pewno wybrałabym mocno wilgotny makowiec na cieście biszkoptowym jako swój numer jeden na świątecznej liście deserowych przebojów. Ostatnio zrobiłam go też na szkolny kiermasz świąteczny. Nieskromnie przyznam, że wyszedł tak pyszny, że całość sprzedała się dosłownie w 5 minut.
Przepis na wilgotny makowiec na biszkoptowym spodzie
Składniki:
Na ciasto biszkoptowe:
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 210 g cukru
- 6 jajek
- 80 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na warstwę makową:
- 850 g masy makowej
- 150 g masła
- 30 g posiekanych orzechów laskowych albo włoskich
- 30 g miodu
- 30 g rodzynek
- 60 ml oleju
- 3 jajka
Na polewę:
- 130 g masła
- 150 g czekolady gorzkiej albo deserowej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C (grzanie góra-dół). Rodzynki namocz przez 10 minut w ciepłej wodzie, a potem je odcedź.
- Zacznij od przygotowania masy makowej. Do miski włóż masło. Dodaj jajka - białka wlej do kubka, a żółtka prosto do miski. Masło z żółtkami ubij mikserem na puszystą masę.
- Do czystej miski przełóż białka i ubij na sztywną pianę.
- Do masy z żółtek dodaj miód, rodzynki, masę makową i posiekane orzechy - możesz użyć laskowych albo włoskich w zależności od upodobań.
- Wymieszaj szpatułką, a potem powoli i ostrożnie wymieszaj z pianą z białek.
- Blachę o wymiarach 25x28 cm wyłóż folią aluminiową, przełóż do niej ciasto makowe. Włóż do piekarnika, piecz przez 40 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto, a potem wyjmij z formy do góry dnem i ułóż na tacy.
- Teraz przygotuj spód biszkoptowy. Oddziel białka od żółtek. Białka wbij do umytej i osuszonej miski. Ubij na sztywną pianę, pod koniec powolutku wsypując cukier - nie przerywaj ubijania.
- Dodaj powoli żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na niskich obrotach.
- Formę ponownie wyłóż folią, a potem przełóż do niej gotowe ciasto makowe, a następnie wylej ciasto biszkoptowe.
- Ponownie włóż wszystko do piekarnika i piecz przez 20 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odwróć je tak, żeby masa makowa była na wierzchu, a masa biszkoptowa na spodzie.
- Na sam koniec przygotuj polewę - nie jest to konieczny dodatek do tego makowca, ale może ciekawie podkręcić smak ciasta.
- W rondelku roztop czekoladę wraz z masłem. Gdy polewa będzie jednolita, polej nią obficie wierzch ciasta. Dodatkowo możesz posypać wypiek np. płatkami migdałów na wierzchu.
Dodatkowe porady
Jeśli masz blachę prostokątną z odpinanym rantem, możesz bardzo sobie ułatwić przygotowanie tego ciasta. Dzięki temu dużo łatwiej odwrócisz upieczone masy. Ja jednak dałam radę to zrobić nawet w zwykłej blaszce, chociaż wymagało to ode mnie więcej precyzji. Do ciasta możesz dodać więcej bakalii, jeśli lubisz np. kawałeczki suszonych śliwek w cieście.















