Ostatnio na naszym kanale nadawczym widziałam przepis na pyszny makowiec. I wtedy przypomniało mi się ciasto, które piekłam w tamtym roku na święta. Smakowało każdemu, nawet osobom, które za makiem zwykle nie przepadają. Puszysta pianka skradła ich serca. Dzięki niej makowiec nie jest ciężki, zyskuje lekkość i delikatność, która świetnie współgra z bogatą masą makową i kruchym ciastem. Choć pianka wygląda na bezową, to dodaję do niej 1 składnik, który podkręca jej smak.

Jak zrobić lekką i puszystą piankę do makowca?

Ta pianka skrywa w sobie sekret. Dodaję do niej serek naturalny, taki, jakiego zazwyczaj używasz do smarowania kanapek. Dzięki niemu nabiera ona całkiem innego smaku. Jest lekko serowa, ale nie tak zbita i gęsta jak w seromakowcu. To świetny patent, by podkręcić smak ciasta, a jednocześnie zaskoczyć gości. Piankę przygotujesz klasycznie, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej olej, proszek budyniowy i serek. Zrób to stopniowo, by masa pozostała lekka i puszysta. Tak przygotowaną pianę wyłóż na masę makową i kruche ciasto. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.

Przepis na makowiec z lekką pianką

Składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

  • 450 g mielonego maku
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 100 g miodu
  • 80 g miękkiego masła
  • 50 g rodzynek
  • 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
  • pół łyżeczki cynamonu

Składniki na lekką piankę:

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 400 g serka naturalnego
  • 60 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju 

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka (białka zachowaj do pianki), cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zagnieć szybko jednolite i gładkie ciasto. Wylep nim dno formy z papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz przez 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruche ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  2. Mielony mak zalej wrzątkiem tak, by był przykryty i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij go na ściereczce z nadmiaru płynu. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do maślanej masy mak oraz żółtko, miód, rodzynki, orzechy włoskie i cynamon. Zmiksuj do połączenia. Z białka ubij sztywną pianę. Wmieszaj ją do masy makowej.
  3. Następnie przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier po łyżce. Miksuj tak długo, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Wlej do niej niewielkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodaj sok z cytryny i budyń w proszku. Na koniec po łyżce dodaj do niej serek. Zmiksuj. 
  4. Na kruche ciasto wyłóż masę makową, a następnie piankę serową. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Upieczone ciasto schłodź w lodówce przez noc.