Ostatnio na naszym kanale nadawczym widziałam przepis na pyszny makowiec. I wtedy przypomniało mi się ciasto, które piekłam w tamtym roku na święta. Smakowało każdemu, nawet osobom, które za makiem zwykle nie przepadają. Puszysta pianka skradła ich serca. Dzięki niej makowiec nie jest ciężki, zyskuje lekkość i delikatność, która świetnie współgra z bogatą masą makową i kruchym ciastem. Choć pianka wygląda na bezową, to dodaję do niej 1 składnik, który podkręca jej smak.
Jak zrobić lekką i puszystą piankę do makowca?
Ta pianka skrywa w sobie sekret. Dodaję do niej serek naturalny, taki, jakiego zazwyczaj używasz do smarowania kanapek. Dzięki niemu nabiera ona całkiem innego smaku. Jest lekko serowa, ale nie tak zbita i gęsta jak w seromakowcu. To świetny patent, by podkręcić smak ciasta, a jednocześnie zaskoczyć gości. Piankę przygotujesz klasycznie, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej olej, proszek budyniowy i serek. Zrób to stopniowo, by masa pozostała lekka i puszysta. Tak przygotowaną pianę wyłóż na masę makową i kruche ciasto. Zobacz, jak je zrobić krok po kroku.
Przepis na makowiec z lekką pianką
Składniki na kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
- 450 g mielonego maku
- 1 jajko
- 70 g cukru
- 100 g miodu
- 80 g miękkiego masła
- 50 g rodzynek
- 50 g zmielonych orzechów (dowolnych)
- pół łyżeczki cynamonu
Składniki na lekką piankę:
- 5 białek
- 220 g cukru
- 400 g serka naturalnego
- 60 g budyniu śmietankowego w proszku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/3 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtka (białka zachowaj do pianki), cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Zagnieć szybko jednolite i gładkie ciasto. Wylep nim dno formy z papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i piecz przez 16-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kruche ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
- Mielony mak zalej wrzątkiem tak, by był przykryty i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij go na ściereczce z nadmiaru płynu. Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do maślanej masy mak oraz żółtko, miód, rodzynki, orzechy włoskie i cynamon. Zmiksuj do połączenia. Z białka ubij sztywną pianę. Wmieszaj ją do masy makowej.
- Następnie przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier po łyżce. Miksuj tak długo, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Wlej do niej niewielkim strumieniem olej, cały czas miksując. Dodaj sok z cytryny i budyń w proszku. Na koniec po łyżce dodaj do niej serek. Zmiksuj.
- Na kruche ciasto wyłóż masę makową, a następnie piankę serową. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Upieczone ciasto schłodź w lodówce przez noc.
















