To naprawdę niesamowite, jak wiele istnieje na świecie patentów na jajka. Trudno je zliczyć na palcach obu rąk, a o tym pozornie skromnym składniku piszą całe książki kucharskie.

W tym przepisie niby nie ma nic dziwnego – wlewasz żółciutką masę na patelnię i smażysz jak zwykle. Zaskakuje jednak to, że do środka, na jeszcze półpłynne jaka, wkładasz kromki chleba. A kiedy wszystko ładnie się zetnie, składasz w kanapkę sposobem. Tost w omlecie jest jak obfite śniadanie w jednym, zgrabnym, niecodziennym opakowaniu. 

Jak zrobić tosty a la omlet?

Oczywiście to nie taka zwykła kanapka z omletem – kromki chleba całkowicie opatulone są puszystą masą jajeczną, więc masz tu do czynienia z przepisem na odwrót. Co czyni go wyjątkowym, oprócz jego opacznej formy?

  • To nowatorska odpowiedź na tradycyjny chleb w jajku, z tym że nie zamaczasz kromek, a kładziesz je na lekko ściętym od spodu omlecie. Dzięki temu otrzymujesz solidną, ale puszystą otoczkę. 
  • Wszystko robisz na jednej patelni. Nie musisz moczyć wcześniej chleba, oddzielnie go smażyć, przekładać do piekarnika. Nawet składanie odbywa się w tym samym miejscu, więc nie ubrudzisz dodatkowego talerza.
  • Tosty z patelni zapiekane w omlecie polubią się praktycznie z każdym dodatkiem. Najlepiej sprawdzą się oczywiście szynka i dobrze topiący się ser, które sprawią, że kanapka będzie przypominać apetyczne croque monsieur, ale możesz swobodnie kombinować po swojemu.

Przepis na tost w omlecie

Składniki:

  • 3 jajka
  • szczypta papryki
  • sól i pieprz
  • ćwiartka cebuli
  • pół pomidora
  • 1 łyżka masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • do wypełnienia: tarta mozzarella, plasterek szynki, plasterek sera żółtego

Przygotowanie:

  1. Pomidor umyj i usuń z niego gniazdo nasienne, żeby nie puścił zbyt dużo wody do omletu. Pokrój miąższ w kosteczkę. Posiekaj cebulę.
  2. Wybij jajka do miseczki. Dosyp sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Rozmąć widelcem. Dorzuć pomidory i cebulę, wymieszaj.
  3. Roztop masło na patelni. Wlej masę jajeczną. Poczekaj chwilę, aż lekko się zetnie od spodu.
  4. Włóż na jajka 2 kromki chleba. Smaż przez minutę, po czym przerzuć tost w omlecie na drugą stronę. 
  5. Zawiń brzegi ściętej masy jajecznej na wierzch kromek, tak żeby uzyskać prostokątny omlet.
  6. Na jedną stronę nałóż startą mozzarellę, plasterek szynki, a na wierzch kwadracik żółtego sera. Złóż na pół. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, żeby wnętrze się roztopiło. 

Z czym jeszcze możesz zrobić tosty z patelni zapiekane w omlecie?

Omlet z chlebem tostowym na patelni pysznie smakuje z kremowym wnętrzem z sera żółtego i kruchą szynką, ale to nie jedyna opcja. Możesz też włożyć do środka:

  • chrupiący boczek i pastę z awokado,
  • śmietankowy serek i dżem truskawkowy (brzmi dziwnie, ale sprawdza się doskonale, idąc tropem omletu na słodko),
  • więcej warzyw: świeżą paprykę, cukinię, szparagi,
  • szarpanego kurczaka – kanapka z omletem stanie się wtedy sycącym lunchem,
  • salami lub szynkę parmeńską i pastę z suszonych pomidorów.

Źródło: youtube.com/@cookingeveryday