To naprawdę niesamowite, jak wiele istnieje na świecie patentów na jajka. Trudno je zliczyć na palcach obu rąk, a o tym pozornie skromnym składniku piszą całe książki kucharskie.
W tym przepisie niby nie ma nic dziwnego – wlewasz żółciutką masę na patelnię i smażysz jak zwykle. Zaskakuje jednak to, że do środka, na jeszcze półpłynne jaka, wkładasz kromki chleba. A kiedy wszystko ładnie się zetnie, składasz w kanapkę sposobem. Tost w omlecie jest jak obfite śniadanie w jednym, zgrabnym, niecodziennym opakowaniu.
Jak zrobić tosty a la omlet?
Oczywiście to nie taka zwykła kanapka z omletem – kromki chleba całkowicie opatulone są puszystą masą jajeczną, więc masz tu do czynienia z przepisem na odwrót. Co czyni go wyjątkowym, oprócz jego opacznej formy?
- To nowatorska odpowiedź na tradycyjny chleb w jajku, z tym że nie zamaczasz kromek, a kładziesz je na lekko ściętym od spodu omlecie. Dzięki temu otrzymujesz solidną, ale puszystą otoczkę.
- Wszystko robisz na jednej patelni. Nie musisz moczyć wcześniej chleba, oddzielnie go smażyć, przekładać do piekarnika. Nawet składanie odbywa się w tym samym miejscu, więc nie ubrudzisz dodatkowego talerza.
- Tosty z patelni zapiekane w omlecie polubią się praktycznie z każdym dodatkiem. Najlepiej sprawdzą się oczywiście szynka i dobrze topiący się ser, które sprawią, że kanapka będzie przypominać apetyczne croque monsieur, ale możesz swobodnie kombinować po swojemu.
Przepis na tost w omlecie
Składniki:
- 3 jajka
- szczypta papryki
- sól i pieprz
- ćwiartka cebuli
- pół pomidora
- 1 łyżka masła
- 2 kromki chleba tostowego
- do wypełnienia: tarta mozzarella, plasterek szynki, plasterek sera żółtego
Przygotowanie:
- Pomidor umyj i usuń z niego gniazdo nasienne, żeby nie puścił zbyt dużo wody do omletu. Pokrój miąższ w kosteczkę. Posiekaj cebulę.
- Wybij jajka do miseczki. Dosyp sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Rozmąć widelcem. Dorzuć pomidory i cebulę, wymieszaj.
- Roztop masło na patelni. Wlej masę jajeczną. Poczekaj chwilę, aż lekko się zetnie od spodu.
- Włóż na jajka 2 kromki chleba. Smaż przez minutę, po czym przerzuć tost w omlecie na drugą stronę.
- Zawiń brzegi ściętej masy jajecznej na wierzch kromek, tak żeby uzyskać prostokątny omlet.
- Na jedną stronę nałóż startą mozzarellę, plasterek szynki, a na wierzch kwadracik żółtego sera. Złóż na pół. Podgrzewaj jeszcze przez chwilę, żeby wnętrze się roztopiło.
Z czym jeszcze możesz zrobić tosty z patelni zapiekane w omlecie?
Omlet z chlebem tostowym na patelni pysznie smakuje z kremowym wnętrzem z sera żółtego i kruchą szynką, ale to nie jedyna opcja. Możesz też włożyć do środka:
- chrupiący boczek i pastę z awokado,
- śmietankowy serek i dżem truskawkowy (brzmi dziwnie, ale sprawdza się doskonale, idąc tropem omletu na słodko),
- więcej warzyw: świeżą paprykę, cukinię, szparagi,
- szarpanego kurczaka – kanapka z omletem stanie się wtedy sycącym lunchem,
- salami lub szynkę parmeńską i pastę z suszonych pomidorów.
Źródło: youtube.com/@cookingeveryday


















