Włoski chleb wielkanocny wygląda i smakuje zupełnie inaczej niż wszystkie bochenki, które znamy z naszych piekarni. Wszystko za sprawą dodatku całych jajek, razem ze skorupkami. Na nich nie kończą się jednak niespodzianki, bo w środku wypieku znajduje się coś jeszcze. Poznajcie przepis na ten wyjątkowy wypiek, a być może nabierzecie ochoty, aby zaserwować go na swoich stołach w te święta.
Jak robi się włoski chleb wielkanocny?
Ten włoski wielkanocny przysmak z ciasta chlebowego tradycyjnie robi się w Wielki Piątek, a potem zostawia do wyrośnięcia na całą noc i piecze dopiero w Wielką Sobotę. Sama nazwa casatiello napoletano pochodzi od słowa "caso" czyli ser, bo to właśnie on jest jedną z niespodzianek w środku wypieku. Oprócz niego na rozwałkowanym cieście układa się też kawałki salami, a potem całość zawija w rulon.
Na koniec taką roladę przekłada się do okrągłej blaszki jak na babkę, a na wierzchu wypieku umieszcza jeszcze kilka surowych jaj w skorupkach, choć niektórzy robię też wersję z jajkami już wcześniej ugotowanymi na twardo. Co ciekawe, jajka często owija się dodatkowo paseczkami ciasta i to nie tylko po to, aby dobrze trzymały się chlebka, ale również jako symbol krzyża na wielkanoncym wypieku.
Przepis na casatiello napoletano, czyli włoski chleb wielkanocny
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych),
- 7 g soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 330 ml letniej wody,
- 80 g masła w temperaturze pokojowej (można też użyć smalcu),
- 300 g różnych żółtych serów w kawałku,
- 200 g salami lub innej ulubionej wędliny,
- 50 g startego sera pecorino,
- 50 g startego sera grana lub parmezanu,
- mielony czarny pieprz,
- 4 jajka + 1 do posmarowania ciasta.
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z cukrem i suchymi drożdżami, a następnie stopniowo dolewaj letnią wodę i wyrabiaj całość. Potem dodawaj po trochu miękkiego masła, a na koniec wsypu sól i zagniataj ciasto przez kilka minut, zawijając je w kopertę. Ciasto drożdżowe przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj masę na balacie podsypanym mąką tak, aby uzyskać prostokąt o wymiarach 40x60 cm. Na całym płacie równomiernie rozsyp tarty parmezan, a następnie rozrzuć salami i resztę serów pokrojone w kosteczki. Zostaw jedynie 2-3 cm wolnego miejsca przy brzegu, aby potem dobrze zwinąć całość.
- Na koniec ciasto posyp jeszcze tartym serem pecorino i pieprzem, a potem zwiń całość w szczelny rulon i odetnij puste końce. Tak przygotowaną rolkę ciasta sklej dokładnie na końcach, a potem przełóż do okrągłej foremki na babkę wielkanocną. Pozostałe kawałki ciasta rozwałkuj i wytnij z nich 8 cienkich paseczków, którymi potem owiniesz jajka.
- Tak przygotowane ciasto posmaruj rozmąconym jajkiem, a na wierzchu ułóż 4 jajka owinięte wcześniej paskami ciasta na kształt krzyża. Całość posmaruj rozmąconym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 185 stopni i piecz włoski chleb wielkanocny przez około 40-45 minut.
Źródło: lagrandepiccolacuoca.com

















