Włosi mają bardzo restrykcyjne zasady, jeśli chodzi o picie kawy. Przede wszystkim nie uznają kawy z mlekiem. Dopuszczają możliwość wypicia jej jedynie do godziny 12:00, ale i tak niewielu z nich korzysta z takiej opcji. A później w grę wchodzi głównie espresso, w tym doppio (czyli podwójne espresso) lub ewentualnie inne, ale bez mleka, np. americano (mocna kawa z większą ilością wody niż espresso). Każdy turysta, który prosi o mleczną wersję, naraża się co najmniej na groźny wzrok sprzedawcy. Za to deser krem kawowy możesz zjeść i poczuć się, jak po wypiciu kawy.

Jeśli więc masz ochotę na lekki deser o mocno kawowym smaku, wystarczy, że przygotujesz kawę, śmietankę, cukier i... słoik. Ten deser bowiem robi się w słoiku. Nie potrzeba żadnego miksera, blendera czy trzepaczki. Jak to możliwe? Sprawdź ten przepis i wypróbuj od razu. Efekt zachwyca.

Jak zrobić deser krem kawowy?

Składniki:

  • 35 ml espresso z ekspresu lub kawy rozpuszczalnej
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 25 g cukru
  • opcjonalnie kakao do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełóż do co najmniej półlitrowego słoika. Mocno potrząsaj nim przez 5 minut. Odkręć i deser krem kawowy jest gotowy. W tym momencie możesz też wierzch posypać kakao. Jeśli nie masz słoika lub po prostu nie odpowiada ci ten sposób przygotowania, to możesz po prostu składniki przełożyć do miski i je zmiksować lub ubić blenderem. Efekt będzie taki sam, tylko wykonanie inne.

Nietypowe rodzaje kawy

Okazuje się, że kawę można przygotować na wiele sposobów, najczęściej z wyrazistym składnikiem smakowym. Od czasu do czasu zaparz:

Kawa nie taka straszna

Jednym z mitów, dotyczących picia kawy, jest przekonanie, że odwadnia organizm. Nic bardziej mylnego. Można ją doliczać do dziennego limitu spożycia płynów. Nie wypłukuje też magnezu. Ma szereg pozytywnych właściwości. Oczywiście pobudza korę mózgową, co z kolei przekłada się na łatwiejsze myślenie i wzmocnienie koncentracji. Po filiżance kawy znika też zmęczenie. Tylko trzeba pamiętać o tym, żeby ostatnią wypić, najpóźniej 6 godzin przed pójściem spać. Inaczej mogą pojawić się trudności z zaśnięciem. Organizm może też nie przejść w sen głęboki, a tylko w tych okresach organizm regeneruje się na kolejny dzień.

Przepis pochodzi z Instagrama @adriaccopa. Zobacz, jak prosto go przygotować.