Włoskie ciasto dyplomata posmakuje wszystkim, którzy kochają napoleonkę, napoleona, a nawet kremówkę. Od dobrze nam znanej wersji różni się jedną dodatkową warstwą, którą jednak mogą jeść tylko dorośli.

Ukręć krem do włoskiego ciasta

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek skrobi ryżowej lub ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wyskrob ziarenka z 1 laski wanilii. Do garnka wlej mleko i dodaj nasionka. Podgrzej je razem.
  2. Do miski dodaj skórkę startą z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej i przelanej wrzątkiem). Dołóż też żółtka, dosyp cukier i ucieraj razem, do połączenia składników. Dosyp skrobię i dobrze wymieszaj. Przełóż do garnka, ustaw mały ogień i wlej gorące mleko. Cały czas mieszaj, bo krem będzie gęstniał, a nie powinien mieć żadnych grudek.
  3. Gotowy krem budyniowy przykryj folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni, dzięki temu na wierzchu nie powstanie kożuch. Odstaw do schłodzenia, a potem wstaw go na kilka godzin do lodówki. Można go przechowywać przez 3 dni.

Jak zrobić ciasto biszkoptowe?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 85 g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Jajka wbij do misy miksera planetarnego lub do zwykłej. Od razu dosyp też cukier, sól i ziarenka z laski wanilii. Ubijaj na niedużych obrotach przez 15 minut.
  2. W międzyczasie przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przesyp ją w całości do masy jajecznej i wymieszaj, ale tym razem drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Tylko niech to będą ruchy od dołu do góry, a nie odwrotnie.
  3. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm (lub bardzo zbliżonych) nasmaruj masłem i wysyp ją mąką. Przelej do niej ciasto biszkoptowe. Wsadź je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Odmierz 20-25 minut, a potem zrób test suchego patyczka. Jeszcze gorący biszkopt wyjmij z blaszki i górą do dołu połóż go na kratce cukierniczej i zostaw do wystudzenia.

Naszykuj ciasto francuskie, poncz i złóż ciasto

Składniki: 1 ciasto francuskie, 2 łyżki cukru pudru, 1 szklanka wody, pół szklanki włoskiego alkoholu alkermes (ma wyraźną, czerwoną barwę i intensywny smak, z wyraźnie wyczuwalną korzenną nutą.

Przygotowanie:

  1. Ogrzane ciasto francuskie rozwiń i rozwałkuj je delikatnie. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Posyp cukrem pudrem i zapiecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut, aż się zrumieni. Potem odstaw je do całkowitego przestudzenia.
  2. Na poncz wystarczy wymieszać alkohol z wodą.
  3. Na ciasto francuskie nałóż na nie połowę kremu, potem ciasto biszkoptowe nasączone alkoholem, drugą porcję kremu, a na wierzch ciasto francuskie. Przed podaniem ciasto dyplomata wsadź jeszcze do lodówki na godzinę, żeby warstwy się ustabilizowały. Na koniec posyp je cukrem pudrem.

Źródło: przepis pochodzi z: blog.giallozafferano.com