To jeden z tych przepisów, które robię na oko, ale dziś podam ci dokładną proporcję na 2 porcje, żeby wszystko wyszło jak trzeba. Ten koktajl to miks owocowej świeżości, kremowości łagodnych w smaku orzechów i sporej dawki energii. Do tego grecki jogurt, który dodaje sytości, a wszystko łączy się dzięki wodzie kokosowej. Przy niej nie potrzeba już ani cukru, ani miodu, chyba, że lubisz śniadania na słodko. Możesz też wrzucić kilka daktyli, jeśli wolisz bardziej słodką wersję.

Jak zrobić koktajl śniadaniowy z borówkami i płatkami owsianymi?

Przygotowanie jest banalnie proste, ale warto wcześniej, jeszcze wieczorem zaplanować jedną rzecz – namoczenie orzechów nerkowca. Robisz to wieczorem, a rano tylko wrzucasz wszystko do blendera i miksujesz. Sekret gładkiej i aksamitnej konsystencji tkwi właśnie w tych dobrze namoczonych nerkowcach. Nie pomijaj tego kroku, bo koktajl bez tego nie będzie miał tej przyjemnej tekstury. Tak przygotowane orzechy łatwiej i szybciej się też zmiksują.

Możesz użyć mleka, ale woda kokosowa jest lepsza. Jest bardzo odżywcza, wspaniale nawadnia i jest naturalnie słodka. Jeśli nie masz takiego napoju pod ręką, możesz użyć wody spod moczenia nerkowców - przy okazji moczenia orzechów zrobiłeś napój orzechowy. Tak samo robi się przez noc „mleko” migdałowe. 

Przepis na koktajl śniadaniowy z borówkami i płatkami owsianymi

Składniki

  • 100 g świeżych lub mrożonych borówek
  • 100 g orzechów nerkowców (wcześniej namoczonych przez noc)
  • 500 ml wody kokosowej (lub wody spod moczenia nerkowców)
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 75 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo, opcjonalnie: 2–3 miękkie daktyle.

Sposób przygotowania

  1. Wieczorem zalej nerkowce wodą z odrobiną soli i odstaw do namoczenia na kilka godzin lub na całą noc. Przykryj miskę czystą ściereczką i zostaw w temperaturze pokojowej.
  2. Rano przełóż do blendera namoczone nerkowce (możesz też dodać część wody, w której się moczyły), borówki, płatki owsiane, jogurt grecki, sok z cytryny, szczyptę soli i wodę kokosową. 
  3. Jeśli lubisz słodsze koktajle, dodaj też 2–3 daktyle bez pestek.
  4. Miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz gładką, aksamitną konsystencję.
  5. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dlaczego warto moczyć nerkowce?

Moczenie nerkowców ma więcej sensu, niż mogłoby się wydawać. Po pierwsze, dzięki temu stają się miękkie i idealnie miksują się w koktajlu, tworząc kremową bazę. Ale to nie jedyna zaleta.

Namaczanie orzechów – w tym właśnie nerkowców – pomaga rozłożyć naturalne inhibitory („hamulcowych”) enzymów, które mogą utrudniać trawienie. Dzięki temu są one łatwiejsze do strawienia, a składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Dodatkowo, smakują po prostu lepiej – są bardziej soczyste i delikatne.

Nerkowce najlepiej moczyć je od kilku godzin do całej nocy. Nie potrzebują aż tyle czasu co inne orzechy, ale już kilka godzin zdecydowanie robi różnicę. Do namaczania użyj miękkiej wody (np. przegotowanej i wystudzonej), dodaj szczyptę soli i zostaw je w dużej misce, bo podczas moczenia pęcznieją. Przykryj czystą ściereczką i zostaw w kuchni.

Co możesz zmienić w tym przepisie?

Zamiast wody kokosowej możesz wykorzystać zwykłą wodę lub napój roślinny, jeśli akurat taki masz pod ręką. Zamiast jogurtu greckiego sprawdzi się też skyr albo roślinny jogurt kokosowy – szczególnie jeśli unikasz nabiału. Jeśli nie masz daktyli, a chcesz posłodzić koktajl, dodaj banana albo 1 łyżeczkę miodu. A zamiast borówek możesz użyć malin, truskawek albo mrożonej lub świeżej mieszanki jagodowej. Mrożonych owoców nie musisz wcześniej rozmrażać.