Kiełbasa träipen (zwana też treipen) należy do tej samej kategorii wyrobów, co kaszanka. W niej również krew wieprzowa ma ważną rolę w składzie, ale zupełnie inaczej wygląda. Zamiast kaszy znajdują się w niej inne oryginalne dodatki. Ma też konsystencję i wygląd, który nasuwa na myśl Polakom słynną pasztetową. Jest ona jednak najczęściej nie podawana na zimno i na chlebie (choć to, jak wygląda mogłoby to sugerować), a prosto z patelni, po mocnym przesmażeniu.

Kiełbasa świąteczna träipen - co to takiego?

Kiełbasa traipen to wieprzowa kiełbasa ze sporym udziałem krwi wieprzowej. Luksemburczycy jedzą ją przeważnie w Boże Narodzenie po powrocie z nabożeństwa, ale taka kiełbasa jest też sprzedawana na różnych jarmarkach i festiwalach okołoświątecznych, jako jedzenie na rozgrzewkę i na pocieszenie. Kupisz ją też w lokalnych restauracjach specjalizujących się w tradycyjnych daniach. 

Z czego robi się kiełbasę luksemburską?

Wiele spośród osób, które ją lubi i próbowało, wolałoby nie mieć świadomości, co tak naprawdę zajada. Träipen to kiełbasa z wieprzowej głowizny. Wielu młodszych użytkowników może tego nie wiedzieć, ale głowizna inaczej to po prostu mięso, które pozostaje po oddzieleniu uszu, oczu, języka i mózgu. W składzie kiełbasy z głowizny jest też tłuszcz i krew wieprzowa, cebula, a z (jeszcze bardziej) nietypowych składników - chleb i drobno posiekana biała kapusta.

Mięso, krew i dodatki najczęściej są wykorzystywane w proporcji 1:1:1. Oprócz głowizny wykorzystuje się też czasem podroby. Inne składniki tej kiełbasy to przyprawy: obowiązkowo cząber i nieco kminku, czasami też majeranek. Ta luksemburska kiełbasa jest więc zdecydowanie bardziej wyrazista niż szara pasztetowa. 

Jak jeść kiełbasę z głowizny?

Kiełbasę treipen smaży się przeważnie na patelni i podaje z gotowanymi ziemniakami (w kawałkach lub purée) oraz z musem jabłkowym. Zwyczaj dodawania musu jabłkowego do wytrawnych dań kultywują też Niemcy, którzy taki mus dodają do placków ziemniaczanych. Prawdopodobnie stąd też wziął się ten nietypowy dodatek na słodko. Dodaje się też do niej obowiązkowo mocną musztardę, np. ostro-słoną diżońską. Träipen wykorzystuje się też jako nadzienie do wytrawnych placków z kruchego ciasta (tzw. quiche). Träipen quiche robi się z farszem z kiełbasy z dodatkiem duszonej czerwonej kapusty i jabłek z kompotu.