Masz ochotę na kruche ciasto z owocami, ale pichcenie deserów nie jest twoją mocną stroną? Ten przepis wychodzi zawsze i każdemu, a do tego wygląda jak z drogiej cukierni i robi wielkie wrażenie na stole. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i 30 minut pracy, a deser z pewnością posmakuje wszystkim gościom i każdy poprosi o przepis.
Jak zrobić kruche ciasto z owocami i kremem?
Aby przygotować elegancki deser jak z drogiej cukierni, wystarczy zagnieść szybkie ciasto kruche z 4 składników w złotej proporcji 3:2:1. Chodzi tu oczywiście o stosunek mąki do masła i cukru, czyli kolejno 300 g, 200 g i 100 g każdego z tych produktów. Do tego jeszcze tylko jedno żółtko jaja i idealne ciasto na spód jest gotowe. Trzeba je jeszcze tylko schłodzić, a dopiero potem można wałkować i piec.
A gdy kruchy spód jest już rumiany i chrupiący, zostaje tylko umyć i wysuszyć owoce oraz przyszykować puszysty krem. Najłatwiej i najpyszniej sprawdza się masa na bazie zmiksowanej śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Takim kremem wystarczy przykryć połowę owoców na kruchym spodzie, a potem wysypać resztę malin i jagód na wierzch. Całość zajmie tylko około 30 minut, ale efekt zachwyci każdego. Zobacz dokładny przepis na kruche ciasto z kremem i owocami poniżej.
Krucha tarta z kremem i owocami - przepis
Składniki:
na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko jaja
na krem:
- 400 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g cukru pudru
dodatkowo:
- świeże owoce sezonowe np. maliny i jagody
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zimne masło, cukier puder, mąkę i żółtko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń masę folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 10 minut.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wylep nim spód i boki formy na tartę, a następnie nakłuj całą powierzchnię widelcem.
- Kruche ciasto piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut, a następnie odstaw je do całkowitego wystudzenia.
- W tym czasie przyszykuj krem, czyli zmiksuj śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a potem połącz z mascarpone.
- Na wystudzonym kruchym cieście wysyp połowę umytych, osuszonych owoców i zakryj je kremem.
- Na górze ułóż pozostałe owoce, posyp całość cukrem pudrem i od razu podawaj na stół.

















