Masz ochotę na kruche ciasto z owocami, ale pichcenie deserów nie jest twoją mocną stroną? Ten przepis wychodzi zawsze i każdemu, a do tego wygląda jak z drogiej cukierni i robi wielkie wrażenie na stole. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i 30 minut pracy, a deser z pewnością posmakuje wszystkim gościom i każdy poprosi o przepis. 

Jak zrobić kruche ciasto z owocami i kremem?

Aby przygotować elegancki deser jak z drogiej cukierni, wystarczy zagnieść szybkie ciasto kruche z 4 składników w złotej proporcji 3:2:1. Chodzi tu oczywiście o stosunek mąki do masła i cukru, czyli kolejno 300 g, 200 g i 100 g każdego z tych produktów. Do tego jeszcze tylko jedno żółtko jaja i idealne ciasto na spód jest gotowe. Trzeba je jeszcze tylko schłodzić, a dopiero potem można wałkować i piec.

A gdy kruchy spód jest już rumiany i chrupiący, zostaje tylko umyć i wysuszyć owoce oraz przyszykować puszysty krem. Najłatwiej i najpyszniej sprawdza się masa na bazie zmiksowanej śmietanki kremówki, serka mascarpone i cukru pudru. Takim kremem wystarczy przykryć połowę owoców na kruchym spodzie, a potem wysypać resztę malin i jagód na wierzch. Całość zajmie tylko około 30 minut, ale efekt zachwyci każdego. Zobacz dokładny przepis na kruche ciasto z kremem i owocami poniżej. 

Krucha tarta z kremem i owocami - przepis

Składniki:

na ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko jaja

na krem:

  • 400 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 100 g cukru pudru

dodatkowo:

  • świeże owoce sezonowe np. maliny i jagody
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło, cukier puder, mąkę i żółtko szybko zagnieć na jednolite ciasto. Owiń masę folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 10 minut. 
  2. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, wylep nim spód i boki formy na tartę, a następnie nakłuj całą powierzchnię widelcem. 
  3. Kruche ciasto piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut, a następnie odstaw je do całkowitego wystudzenia.
  4. W tym czasie przyszykuj krem, czyli zmiksuj śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, a potem połącz z mascarpone.
  5. Na wystudzonym kruchym cieście wysyp połowę umytych, osuszonych owoców i zakryj je kremem.
  6. Na górze ułóż pozostałe owoce, posyp całość cukrem pudrem i od razu podawaj na stół.