Sernik na zimno kojarzy się przede wszystkim ze spodem z biszkoptów, masą ze śmietany i twarogu usztywnioną żelatyną oraz galaretkowym szczytem. Ale w tradycyjnym przepisie na lato łatwo można zamieszać, żeby nie były potrzebne żadne stabilizatory. Zamiast puchatych ciastek na dno foremki wyłożyłam masę z okruszków. Dzięki temu deser dalej nie wymaga żadnego pieczenia, a sprawia wrażenie, jakby był przygotowany na pracochłonnym kruchym spodzie. Darowałam sobie dekorację z torebki, za to zwieńczyłam sernik świeżymi morelami. Pięknie się święcą dzięki jednemu prostemu trikowi.
Dlaczego w serniku na zimno z morelami nie ma żelatyny?
Zwykle w masie na sernik na zimno ląduje żelatyna, która pomaga usztywnić napuszoną bitą śmietanę. Inny patent to wykorzystanie galaretki (najczęściej krystalicznej). Ale to i tak oznacza, że deseru nie mogą zjeść wegetarianie, a w dodatku nie każdemu pasuje charakterystyczny, sztuczny smak owoców. Na szczęście jest sposób, żeby wykonać sernik na zimno z morelami bez żadnych specjalnych stabilizatorów. Jak to możliwe?
Sekretem przepisu jest biała czekolada. Najpierw ją roztapiasz i lekko studzisz, a potem dodajesz do masy serowo-śmietanowej. Kiedy zastygnie, zwiąże wszystkie składniki tak dobrze, że nie jest już potrzebna żelatyna ani galaretka. Nie tylko usztywnia krem, ale także otula pęcherzyki powietrza, które powstały podczas ubijania śmietany, i nie pozwala im pęknąć. Dzięki temu sernik wychodzi puszysty, a jednocześnie stabilny.
Sernik na zimno z morelami – przepis
Składniki:
- 75 g masła
- 100 g herbatników
- 300 g białej czekolady
- 200 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- 1 szklanka śmietanki 30%
- ok. 300 g moreli
- 2 łyżki dżemu morelowego
Przygotowanie:
- Rozdrobnij herbatniki na okruszki (w malakserze lub włóż je do worka strunowego i rozbij tłuczkiem). Połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż powstałą masę na dno tortownicy o średnicy 18 cm. Dociśnij, na przykład szklanką z płaskim dnem, żeby powstał równy spód. Wstaw formę do lodówki.
- Przygotuj morele. Nie musisz ich obierać, ale jeśli skórka ci przeszkadza, możesz je naciąć od spodu i sparzyć, tak jak pomidory. Wtedy z łatwością ją zdejmiesz. Usuń pestkę i pokrój owoce w półplastry lub łódeczki.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej, często mieszając. Odstaw na 10 minut do przestudzenia, ale nie pozwól jej z powrotem zastygnąć.
- Ubij śmietanę na puszysty krem. Dorzuć serek śmietankowy i krótko zmiksuj. Dodaj 2 łyżki masy do białej czekolady i wymieszaj. Dopiero potem połącz wszystko razem na niskich obrotach miksera.
- Wylej masę śmietanową z białą czekoladą na przygotowany spód. Na wierzchu ułóż morele.
- Podgrzej w rondelku dżem morelowy. To będzie twoja glazura do owoców. Rozprowadź do na wierzchu deseru za pomocą pędzelka cukierniczego.
- Włóż sernik na zimno z morelami do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Jak można eksperymentować z przepisem na sernik?
Choć może się to wydawać niecodzienne, zamiast kremówki możesz wykorzystać kwaśną śmietanę lub crème fraîche. Sernik nie będzie już tak puszysty, ale dalej będzie się rozpływał w ustach i zyska kwaskowy posmak, który dobrze komponuje się z morelami. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią bardzo słodkich deserów.
Poza sezonem na świeże owoce możesz wykorzystać morele z puszki, przepis pozostaje ten sam. Zamiast spodu z herbatników równie dobrze sprawdzą się biszkopty, a nawet krakersy, które wzbogacą deser o słony posmak. Do masy warto dodać odrobinę wanilii lub skórki z cytryny.

















