Śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zacząć dzień od czegoś pysznego i pożywnego jednocześnie. Jeśli nie masz pomysłu na proste, ale efektowne śniadanie, ten przepis to strzał w dziesiątkę. Wystarczy tylko kilka niedrogich składników i 3 minuty pracy, aby wyczarować niskokaloryczne danie smakujące jak rozkoszny deser. Zobacz, jak zrobić śniadaniowy przysmak krok po kroku, a będziesz regularnie odtwarzał ten przepis. Gdy raz zrobisz go dla najbliższych, będą prosić o takie śniadanie codziennie. Nie znudzi się, bo możesz serwować je za każdym razem z innym dodatkiem.

Prosty przepis na śniadanie jak z najlepszej restauracji

Znudziły ci się naleśniki i racuchy? A może masz dość robienia kolejnej owsianki? Weź dwa jajka i torebkę budyniu, a w mig przygotujesz puszysty i lekki jak chmurka omlet budyniowy. Choć jajeczne placki zwykle kojarzą nam się z dosyć wilgotnymi i zapychającymi, ten jest wyjątkowo delikatny i mięciutki właśnie dzięki zastąpieniu części mąki skrobiowym proszkiem.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest łatwość przygotowania, gdyż w przeciwieństwie do wielu innych placków na słodko, ten nie wymaga oddzielania białek od żółtek i ubijania piany. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty w jednej misce i wylać na patelnię, a reszta robi się już sama. Zobacz, jakie to proste.

Jak zrobić omlet budyniowy?

Aby przygotować omlet z budyniem, potrzebujesz zaledwie kilku składników i dosłownie kilka minut pracy:

  • 2 jajka, 
  • 1 łyżkę jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki budyniu, 
  • 1 czubatą łyżkę mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Opcjonalnie można dosłodzić tę mieszankę odrobiną miodu, syropy klonowego lub innym dowolnym słodzidłem.

Przygotowanie omleta budyniowego krok po kroku

  1. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce. Nie musisz oddzielać żółtka od białka.
  2. Następnie rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu i wylej jajeczno-budyniową masę
  3. Zmniejsz moc palnika na średnią i smaż omlet pod przykryciem przez kilka minut, po czym ostrożnie przewróć go na drugą stronę. Najłatwiej będzie zrobić to, zsuwając go na talerz, który potem przykryj patelnią i energicznie odwróć do góry nogami.
  4. Gdy placek będzie już puszysty i rumiany, zdejmij go z patelni i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Z czym podawać omlet budyniowy?

Najlepiej sprawdzi się tu jogurt naturalny, dżem i świeże owoce.Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby jeszcze dodać sznytu i zaserwować go z ulubionymi owocami, miodem, albo domowymi konfiturami. Jeśli macie w spiżarni słoiczek z kremem waniliowym, albo lemon curd, będą tu pasować idealnie. Możecie tez przygotować sałatkę owocową i podać w oddzielnej miseczce. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki omlet zaserwować na deser i wtedy kilka ulubionych lodów, albo kruszonka z patelni to będzie idealne połączenie.