Przy kasie nie wiedziałam nawet, jak ten owoc obrać. Wzięłam 2 sztuki na próbę, bo kusiła mnie nietypowa nazwa na pudełku: tuna verde (dosł. zielony tuńczyk). Z ciekawości wyszukałam w telefonie, co to tak naprawdę jest. Okazało się, że to inna, mniej znana nazwa dla opuncji figowej. Pokłułam się lekko już przy wkładaniu do torby i potem jeszcze raz przy obieraniu. Ale nie żałuję. Jeśli też trafisz na owocowego „tuńczyka”, warto dać mu szansę.
Co to jest tuna verde i gdzie rośnie?
Opuncja figowa to owoc kaktusa. Rośnie głównie w Ameryce Środkowej i Południowej, ale najbardziej kojarzy się z Meksykiem. Tam nazywają go po prostu tuna verde, prawdopodobnie ze względu na podobny do ryby kształt. To owoc, który w Meksyku traktowany jest jak coś pomiędzy warzywem a deserem.
W Meksyku opuncja figowa jest tak powszechna jak u nas jabłka. Można ją zjeść na surowo, ugotować, zgrillować, zmiksować albo dodać do sosów. Oprócz owoców je się też młode pędy kaktusa – nopales – ale to już zupełnie inna historia.
Opuncja figowa ma jeszcze więcej ciekawych nazw. Po hawajsku nazywa się ona jak włoska kanapka - panini. W języku Hawajczyków oznacza to „trudny mur do przebicia”), po włosku – fico d’India (indyjska figa), po angielsku – prickly pear (tłum. kolczasta gruszka). W Polsce przyjęła się jako opuncja figowa, bo wygląda trochę jak skrzyżowanie wnętrza figi z kaktusowym wierzchem.
Jak wygląda, pachnie i smakuje opuncja figowa?
Opuncja może mieć zieloną, różową, pomarańczową, czerwoną albo purpurową skórkę. Jest ona matowa i pokryta mikroskopijnymi kolcami. Prawie ich nie widać, ale naprawdę potrafią wbić się w skórę. Lepiej obierać owoc w rękawiczkach albo przy pomocy noża i widelca, żeby nie dotykać skórki gołymi rękami.
Miąższ jest soczysty, z mnóstwem drobnych, twardych pestek. Przypomina miąższ figi. Pestki są jadalne, nie trzeba ich wypluwać. Konsystencją miąższu opuncja przypomina nieco arbuz albo melon, ale jest on bardziej wodnisty. Najczęściej ma czerwony, różowo-czerwony lub pomarańczowy kolor.
"Zielony tuńczyk” wbrew dziwnej nazwie pachnie bardzo przyjemnie - przypomina połączenie aloesu ze słodką, cytrusową i ziołową, zieloną nutą - mnie zapach owocu kojarzy się z melonem. Smak zależy od stopnia dojrzałości: od kwaskowego i świeżego w zielonej wersji, po słodki, lekko miodowy w dojrzałych owocach. Podobnie jak w przypadku fig.
Getty/iStock Quanthem
Jak Meksykanie jedzą opuncję?
Lokalnie owoc jest wykorzystywany i do dań obiadowych, i do deserów czy na napoje. Jeśli chcesz bliżej poznać opuncję, zainspiruj się tymi 3 daniami:
1. Mermelada de tuna – meksykański dżem z opuncji
To bardzo popularny sposób na przetworzenie dużej ilości owoców. Miąższ opuncji gotuje się z cukrem i sokiem z cytryny aż do uzyskania konsystencji gęstego dżemu. Często dodaje się też cynamon. Taki dżem podawany jest do pieczywa, ale też do serów, np. queso fresco - łagodnego białego sera.
2. Agua de tuna – napój z opuncji
W Meksyku to coś jak nasz kompot, ale na zimno i bardziej tropikalnie. Zblendowana opuncja, woda, odrobina soku z limonki i ewentualnie cukier. W gorące dni działa lepiej niż lemoniada.
3. Quesadillas z opuncją i serem
Wytrawna wersja z dodatkiem opuncji sprawdza się z ciągnącym się serem typu mozzarella lub regionalnym Oaxaca. Owoce kroi się w plasterki i podsmaża razem z serem w tortilli. Lekko karmelizują się od ciepła i nadają daniu delikatnie słodkawy akcent.
Jak wykorzystać opuncję figową w swojej kuchni?
Oto kilka przykładów bardziej „swojskich” dań, do których pasuje owoc opuncji figowej. Jeśli na nie trafisz i nie zrazisz się kolcami, możesz je wykorzystać jako:
1. Dodatek do owsianki lub jaglanki
Pokrój miąższ w kostkę i dodaj do ciepłej owsianki z mlekiem roślinnym. Sprawdzi się zwłaszcza z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny.
2. Sałatka z rukolą i fetą
Świeża opuncja dobrze łączy się z wyrazistymi serami. Rukola, feta lub ser kozi, opuncja i garść pestek dyni to prosty, ale ciekawy zestaw.
3. Salsa owocowa do tacosów
Zamiast klasycznej salsy z pomidorów, zrób owocową. Opuncja, mango, chili i limonka. Dobrze pasuje do ryby lub kurczaka.
4. Sorbet owocowy
Zblenduj miąższ z opuncji, dodaj sok z cytryny i zamroź. Taki sorbet jest orzeźwiający i ma ciekawy kolor.
5. Dżem z opuncji figowej
Zrób prosty dżem z owoców, cukru i soku z cytryny. Można go jeść na ciepłych tostach albo jako dodatek do sernika.
6. Kompot lub napój chłodzący
Obrane owoce zalej wodą, dodaj sok z cytryny i odrobinę miodu. Podgotuj przez 10 minut lub zblenduj na koktajl. Podawaj mocno schłodzony z lodem.
7. Dodatek do deserów
Pokrojone owoce świetnie pasują do panna cotty, ryżu na mleku albo lodów waniliowych. Nadają lekko egzotyczny twist.
















