Zadziwiające, jak często wyrzucamy odruchowo coś, co jest pełne smaku i może przydać się w kuchni. Tak robimy na przykład z zieleniną, która otacza kalafiora, natką marchewki, kiełkami czosnku i wieloma innymi świeżymi składnikami, które na pierwszy rzut oka wydają się być tylko odpadkiem.

A prawda jest zupełnie inna. Na szczególną uwagę, jeśli chodzi o zero waste, zasługuje warzywo, które zwykle kupujesz przed Wielkanocą. Gdy korzeń jest jeszcze młody, wieńczy go wartościowa zielenina, z której można przyrządzić pyszny sos na włoską modłę. Sprawdź, jak zrobić pesto z liści chrzanu. 

Co można zrobić z liści chrzanu?

Liście chrzanu to dobre źródło między innymi witamin A i C oraz minerałów (takich jak wapń, magnez i żelazo), a także błonnika. Mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, antybakteryjne i detoksykacyjne.

To jeśli chodzi o korzyści prozdrowotne, ale ta często pomijana zielenina ma też inne zalety – takie, które docenisz w kuchni. Jest lekko pikantna, ale łagodniejsza niż korzeń, więc przypadnie do gustu tym, którzy lubią chrzan, ale niezbyt dobrze tolerują ostre jedzenie. W smaku przypomina nieco rukolę lub jarmuż. Możesz ją wykorzystać na przykład do:

  • urozmaicania sałatek – pieprzny, musztardowy smak liści ciekawie uzupełni właściwie każdą świeżą kompozycję. Możesz łączyć je z delikatniejszymi w smaku sałatami. Pasują na przykład do szpinaku i awokado.
  • komponowania zielonych koktajli i świeżo wyciskanych soków – podkręcą na przykład koktajl z selera naciowego.
  • przygotowania niezwykłych gołąbków – owiń nimi mięso z ryżem w miejsce kapusty,
  • zrobienia ziołowego masła – wystarczy, że drobno posiekasz liście i wymieszasz je z miękką bazą. Postępuj podobnie jak w przepisie na masło czosnkowe.

Liście chrzanu przydają się przede wszystkim do wzbogacania smaku potraw, rzadziej jako główny składnik. Dlatego pesto jest właśnie tak wyjątkową propozycją. Zobacz poniżej, jak je przyrządzić i przechowywać. 

Pesto z liści chrzanu – przepis

Składniki:

  • około 3 ząbków czosnku, 
  • garść natki pietruszki,
  • garść orzechów (pinii lub włoskich)
  • około 2 szklanki młodych liści chrzanu
  • oliwa, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umyj liście chrzanu i natkę pietruszki w zimnej wodzie. Dokładnie je osusz na ręczniku papierowym lub w wirówce do sałaty. Możesz też dorzucić inne zielone liście dla podkręcenia smaku, na przykład bazylię. Obierz ząbki czosnku.
  2. Przygotuj orzechy – dobrze jest je uprażyć, bo mają wtedy więcej aromatu i są nieco słodsze. A że liście chrzanu są gorzkawe, chcesz ten smak zbalansować, a nie jeszcze nadbudować. Możesz wykorzystać orzechy pinii, jak do klasycznego pesto z bazylii, ale także włoskie lub pekan, a nawet nerkowce.
  3. Zmiksuj czosnek, liście chrzanu, natkę i orzechy. Dodaj tyle oliwy, żeby powstało jednolite pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pesto z liści chrzanu możesz zużyć od razu, na przykład do kanapki lub szybkiego makaronu na obiad, lub włożyć do słoiczka. Wlej wtedy na wierzch więcej oliwy, która będzie pełniła funkcję konserwującą. Szczelnie zamknij naczynie i przechowuj je w lodówce.

Źródło: youtube.com/@kasiarutkowska-blizejnatury