Czasami trudno wymyślić sensowne śniadanie, a przy tym jeszcze zdrowe. Najczęściej na stole pojawiają się płatki na mleku, placuszki, kanapki lub owsianka. A i tak niektóre z nich przeznaczone są na weekend, bo trzeba więcej czasu, żeby je zrobić. Dlatego wytrawne naleśniki, to świetna opcja. Część składników możesz przygotować wieczorem, a rano tylko je wymieszać, a potem już tylko 2 minuty smażenia.
Przygotuj składniki na naleśniki bez cukru
Z podanej proporcji zazwyczaj wychodzi 5-6 naleśników. Jeśli chcesz wykarmić więcej osób, od razu zrób podwójną porcję. Samo przygotowanie jest bardzo proste, szybko nauczysz się nowego przepisu. Do ich zrobienia potrzebujesz:
- 100 g płatków owsianych, możesz też kupić mąkę owsianą
- 100 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego
- pietruszka
- szczypiorek
- 1/3 czerwonej papryki
- pół cebuli
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
Jak zrobić naleśniki owsiane bez cukru?
- Płatki owsiane zmiksuj na proszek. Zrób to dokładnie, ponieważ zastąpią one mąkę w przepisie. Jeśli nadal widzisz całe płatki, kontynuuj rozdrabnianie, aż znikną.
- Mleko podgrzej do 60 stopni Celsjusza. Wlej je do mąki owsianej i wymieszaj do połączenia składników.
- Odstaw masę na 5 minut, w tym czasie płatki zdążą wchłonąć płyn i masa zgęstnieje.
- Umyj natkę pietruszki i szczypiorek, osusz je i posiekaj drobno.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cienkie paseczki, a następnie w kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj ją w kostkę.
- Do miski dodaj 3 jajka, dosyp sól, dokładnie wymieszaj, aż białko i żółtko połączą się w gładką masę.
- Wymieszaj namoczoną mąkę owsianą i przełóż ją do masy jajecznej. Wymieszaj widelcem. Dołóż wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. I połącz całość bardzo dokładnie.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Przelej jedną porcję ciasta, jak na standardowy naleśnik i wyrównaj ją. Smaż go 2-3 minuty z każdej strony.
Jak jeść warzywne naleśniki owsiane?
Naleśniki owsiane bez cukru są pełne warzyw i naprawdę można je zjeść bez niczego. Jeśli jednak bardzo ci czegoś brakuje, to możesz maczać je w jogurcie naturalnym albo lekkim sosie czosnkowym. Odpowiednie będą też inne, o bardziej wyrazistych smakach, choćby sos curry, ale ich intensywność może przyćmić smak ciasta owsianego. Oprócz tego taki naleśnik dobrze smakuje przesmarowany serkiem śmietankowym. Zwiń go w rulon i zajadaj.

















