Sama nie wiem, czy to bardziej szarlotka, czy może jednak jabłecznik. Jedno jest pewne - obok tego ciasta z papierówkami nie da się przejść obojętnie. Przepis mam od nieżyjącej dawno prababci, ale dodaję też akcent według własnego pomysłu. Jabłka zawsze idealnie komponują mi się ze smakiem migdałów, dlatego wierzch ciasta dekoruję płatkami migdałowymi.
Przepis na ciasto z papierówkami i płatkami migdałów
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 3 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 200 ml śmietanki 30%
Na nadzienie:
- 700-800 g jabłek papierówek
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Na migdałowy wierzch:
- 80 g cukru
- 60 g masła
- 100 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Prostokątną blaszkę o wymiarach około 35 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
- Przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, osusz, usuń ogonki i gniazda nasienne. Pokrój na plasterki. Oczyszczone kawałki papierówek włóż do dużej miski i skrop sokiem z 1/2 cytryny.
- Gdy jabłka są gotowe, zabierz się do przygotowania ciasta. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli i skórkę otartą z cytryny.
- Jajka i cukier włóż do misy miksera. Ubijaj na wysokich obrotach, aż powstanie jasna i puszysta masa. Nie przerywając miksowania, na sam koniec wlej wąskim strumieniem kremówkę. Nie zdziw się, jeśli masa jajeczna w tym momencie opadnie.
- Teraz dodaj suche składniki, wymieszane wcześniej w osobnej misce. Zmiksuj krótko, aż wszystko się połączy. Tym razem obroty powinny być niskie, nie przedłużaj też niepotrzebnie całej czynności.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki.
- Teraz na cieście poukładaj plasterki jabłek. Jeśli chcesz, żeby owoce znalazły się w środku. Możesz podzielić masę na 2 części - najpierw wylać połowę, poukładać owoce, a potem wylać resztę ciasta.
- Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
- Mniej więcej 5 minut przed końcem pieczenia, rozpocznij przygotowywanie kruszonki migdałowej. Masło roztop w rondelku, dodaj cukier, płatki migdałowe, wymieszaj dokładnie.
- Gdy ciasto będzie lekko zrumienione po bokach, wyłóż na nie kruszonkę migdałową. Najlepiej zostaw odstęp od brzegów formy, aby nie przykleiła się do rantów.
- Piecz ciasto jeszcze przez 15-20 minut, aż kruszonka będzie pięknie zarumieniona. Wykonaj też test tzw. suchego patyczka, dzięki któremu przekonasz się, czy placek jest na pewno dopieczony w środku.
Co można zmienić w tym przepisie?
Jeśli chcesz, ciasto z papierówkami możesz wzbogacić odrobiną cynamonu, który ciekawie przełamie kwaskowo-słodki smak jabłek. Do kruszonki migdałowej możesz też dodać zmielone drobno orzechy laskowe albo włoskie, co zapewni efekt chrupnięcia.















