Curry zazwyczaj jest pełne dodatków – mięs, warzyw, strączków, a nawet klusek, orzechów i serów. Tworzy istną symfonię smaków, gdzie obfitość wcale nie musi oznaczać chaosu. Ale nie zawsze trzeba przebijać się przez długą listę składników.
Gdy weźmiesz na warsztat lankijskie musztardowe curry z ziemniaków, przekonasz się, że da się zrobić proste, ale niezwykle aromatyczne danie. Większość pozycji w przepisie to przyprawy. Gulasz jest mocno kremowy i pachnie gorczycą, przypadnie do gustu miłośnikom znanego, PRL-owskiego sosu, w którym często podaje się do dziś jajka na twardo.
W czym tkwi tajemnica dobrego curry?
Uwielbiamy curry w każdym wydaniu za jego wyrazisty smak i kremową konsystencję. To pierwsze zawdzięcza przede wszystkim przyprawom i ziołom, zwłaszcza o korzennym aromacie, takim jak:
- cynamon,
- kardamon,
- kurkuma,
- gorczyca,
- kozieradka.
Intensywności dodają potrawie też takie składniki jak czosnek, cebula, chili. Możesz spotkać się również z mniej znanymi w Polsce dodatkami: liśćmi curry i liśćmi pandanu (zwłaszcza w daniach typowo ze Sri Lanki). Te pierwsze mają świeży, lekko cytrusowy smak, drugie są słodkawe, o bardziej kwiatowym aromacie.
Co ważne, przypraw nie wrzuca się zwykle tak po prostu do garnka, tak jak ma to miejsce w polskich kuchniach. Najpierw się je lekko praży, żeby wyciągnąć z nich wszystko, co najlepsze. Dzięki temu powstają niezwykle aromatyczne potrawy, spójrz na przykład na przepisy typu dosa masala lub tandoori chicken.
Drugi aspekt to gęsty, treściwy, kremowy sos. Możesz go uzyskać nawet wykorzystując minimum dodatków. W przypadku curry z ziemniaków, które jest daniem wegańskim, wystarczy zalać podstawowe warzywa i przyprawy wodą oraz mlekiem kokosowym. A następnie zredukować płyn na aromatyczny sos.
Jak zrobić musztardowe curry z ziemniaków?
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 zielone papryczki chili
- 1/2 łyżeczki kozieradki
- kawałek kory cynamonu (o długości około 1,5 cm)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki mielonej gorczycy (lub musztardy w proszku)
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 gałązki z liśćmi curry
- 5-cm kawałek liścia pandanu (opcjonalnie, niestety można go dostać tylko w specjalistycznych sklepach z produktami kuchni świata)
- 200 ml mleka kokosowego
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w łódeczki. Posiekaj cebulę, czosnek i chili. Podpraż przyprawy na suchej patelni (oprócz tych w proszku, czyli mielonej gorczycy i kurkumy).
- Umieść w dużym garnku wszystkie składniki na lankijskie ziemniaki w sosie musztardowym, oprócz mleka kokosowego. Zalej wodą. Gotuj przez kilkanaście minut, aż kartofle będą już prawie całkiem gotowe.
- Wlej mleko kokosowe. Gotuj dalej, przez około 8 minut, mieszając, aż ziemniaki staną się miękkie, a sos zgęstnieje. Serwuj z ryżem lub przaśnym chlebkiem z patelni (roti).
Źródło: instagram.com/nipcooks
















