Są takie potrawy, które albo się kocha, albo nienawidzi. I tak właśnie jest z zupą mleczną. Popularna za komuny była koszmarem każdego dziecka. Zapach, który zniechęcał już po przekroczeniu progu szkolnej stołówki, a do tego kożuch, który skutecznie odstraszał wielu od spróbowania choć jednej łyżki.
Jeśli masz podobne wspomnienia do moich, to czas najwyższy je odmienić. Znalazłam przepis na najpyszniejszą zupę mleczną pod słońcem. Taką, która jest leciutka, delikatna i kremowa. Już po jednej łyżce, będziesz myślała o dokładce. A dzięki prostemu trikowi, nigdy nie znajdziesz na niej mlecznego kożucha.
Jak zrobić pyszną zupę mleczną?
Na początek kwestia mlecznego kożucha. Najprostszym sposobem jest oczywiście mieszanie zupy, wtedy nieszczęsna skórka nigdy nie powstanie, ale równie skutecznym patentem jest dodanie połowy łyżeczki masła na wierzch zupy. Należy zrobić to natychmiast po przelaniu zupy do miseczki. Masło roztopi się i stworzy warstwę, która zapobiegnie pojawieniu się kożucha. A dodatkowo sprawi, że będzie jeszcze smaczniejsza (wszystko, co z masłem jest przecież pyszne).
A teraz meritum, czyli nasza zupa mleczna. Aby pięknie pachniała (nie tak jak w szkolnych stołówkach), nie możesz jej przypalić, dlatego warto gotować ją na niewielkim ogniu, niemal cały czas mieszając. Ponadto, jeśli do gotującego się mleka dodasz laskę wanilii (lub cukier waniliowy) oraz odrobinę cynamonu, to zupa będzie miała piękny aromat.
Co jeszcze jest ważne? Dodatki. Zupa mleczna to nie musi być tylko mleko i lane kluseczki. Podaję ją z brzoskwiniami z puszki, by nadać jej bardziej wyrazisty smak. Sprawdza się również garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych lub świeże owoce. W ten prosty sposób możesz odmienić smak mlecznej zupy.
Przepis na pyszną zupę mleczną
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 100 ml wody
- 2 jajka
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 laska wanilii
- szczypta cynamonu
- brzoskwinie z puszki
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej mleko oraz wodę. Dodaj szczyptę soli, cynamon oraz cukier, a także laskę wanilii przekrojoną na pół. Wymieszaj całość i zagotuj.
- Jajka wbij do miseczki, dodaj do nich mąkę i wymieszaj całość, aż powstanie jednolita masa na kluseczki (jeśli będzie bardzo gęsta, dodaj do niej odrobinę wody).
- Zmniejsz ogień do minimum i powoli wlej masę na kluseczki na gotujące się mleko. Gotuj całość przez 1 minutę, aż zupa zgęstnieje. Wyjmij z niej laskę wanilii.
- Gotową zupę przelej do dwóch miseczek. Na wierzch każdej dodaj pół łyżeczki masła, dzięki czemu nie powstanie na niej mleczny kożuch.
- Podawaj z brzoskwiniami z puszki pokrojonymi w plasterki i listkiem mięty.
Adobe Stock, Janna
















