Jeśli kiedykolwiek miałeś do czynienia z pigwą, to wiesz, że jest to tak twardy owoc, że dynia wydaje się być przy nim mięciutka jak poduszka. Obranie go ze skórki i pokrojenie zajmuje niemal wieczność, a na dodatek wymaga bardzo dużo siły. Dlatego ten przepis jest genialny w swojej prostocie. Pigwy nie trzeba obierać ani kroić nożem. Mam prostszy patent, by szybko przerobić ją na pyszne cudo do słoików. Zimą używam go jako dodatku do herbaty lub deserów. Słodkie owoce świetnie pasują do ciast, placków, naleśników czy racuchów. Choć przyznam ci się, że odrobinę syropu z pigwy dodaję również często do duszenia mięsa, dzięki temu nabiera ono bardziej wyrazistego smaku.

Jak w prosty sposób zrobić pigwę do słoików na zimę?

Przepisów na pigwę jest naprawdę wiele, jeśli szukasz ciekawych inspiracji na wykorzystanie tego owocu, to zajrzyj na nasz kanał nadawczy. Znajdziesz tam na pewno coś ciekawego. Natomiast ten przepis zrobisz niemal w try miga. Co najważniejsze, to nie trzeba do niego obierać pigwy, wykorzystuję owoce razem ze skórką. A żeby uprościć sobie jej krojenie, biorę mandolinę i szatkuję ją na cienkie plasterki. Jeśli masz malakser, to wykorzystaj odpowiednią tarczę, by pokroić pigwę niemal błyskawicznie. Zostaje już tylko zasypanie jej cukrem i poczekanie, aż puści sok. Tak przygotowane owoce przełóż do słoików. Dodaj do nich również po jednym goździku. Ta aromatyczna przyprawa nada całości lekko korzennego zapachu i smaku. Świetnie podkręci smak pigwy w cukrze. 

Przepis na pigwę w cukrze do słoików

Składniki:

  • 2 kg pigwy
  • 4 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

  1. Pigwę umyj i pokrój na ćwiartki. Nie obieraj jej. Wytnij jedynie szypułki i gniazda nasienne.
  2. Owoce pokrój w cienkie plasterki na mandolinie lub poszatkuj drobno w malakserze.
  3. Do dużej miski wsyp warstwę owoców (tyle, by zakrywała jej dno), zasyp je cienką warstwą cukru. Powtarzaj warstwy pigwy i cukru naprzemiennie, aż się skończą.
  4. Cytrynę umyj, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Dodaj go do pigwy z cukrem. 
  5. Nakryj miskę ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu, by pigwa puściła sok.
  6. Słoiki wyparz i osusz. Na dno każdego połóż po 1 goździku. Na przyprawę wyłóż pigwę, mocno ją ugniatając. Zalej powstałym sokiem i zakręć szczelnie.
  7. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, zalej je wodą do 2/3 wysokości i pasteryzuj na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut (aż owoce stracą ciemną barwę). Odstaw słoiczki na blat do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.