W Grecji kandyzowana pigwa, znana jako Kydoni Glyko, tradycyjnie podawana jest z kawą i szklanką zimnej wody. Deser ten serwuje się w małej kryształowej miseczce z jedną łyżeczką, a tradycja nakazuje, by gość wziął tylko jedną porcję (stąd nazwa „słodycz na łyżeczce” (Glyko tou Koutaliou)). Jednak kawa nie jest jedynym sposobem jej podania. Równie popularne, a obecnie nawet częstsze, jest serwowanie jej jako dodatku do gęstego jogurtu greckiego. Ten prosty, ale sycący deser to jeden z ulubionych smakołyków Greków.
Jak zrobić pigwę po grecku?
Kydoni Glyko (czyli tzw. słodkość z pigwy) to jeden z najpopularniejszych jesiennych przetworów w Grecji. Składają się na nią kandyzowane kawałki pigwy zatopione w gęstym, słodkim syropie cukrowym. Choć przepis nie jest skomplikowany, to wymaga czasu. Syrop gotuje się długo, aż stanie się gęsty i klarowny. Charakterystycznym elementem tego przysmaku jest dodatek migdałów, które gotują się razem z pigwą, tworząc nietypową i aromatyczną konfiturę.
Getty/iStock, Wirestock
Przepis na pigwę po grecku
Składniki:
- 4 średniej wielkości pigwy (około 1,4 kg)
- 1 cytryna
- 60 ml soku z cytryny
- 900 g cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 4 liście pelargonii różanej (pomiń, jeśli nie masz)
- 1 szklanka blanszowanych migdałów
Sposób przygotowania:
- Umyj i osusz pigwy. Do średniej miski wlej litr wody i wyciśnij sok z cytryny (wrzuć również wyciśnięte kawałki owocu).
- Pokrój pigwę na ćwiartki. Usuń z niej gniazda nasienne. Wrzuć oczyszczone kawałki do wody z cytryną, dzięki czemu nie stracą koloru.
- Następnie wyjmij pigwę z wody i pokrój w słupki. Przełóż ją do garnka. Zasyp cukrem, dodaj wodę z sokiem cytrynowym (przecedź przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek).
- Doprowadź pigwę do wrzenia i zbierz szumowiny. Zmniejsz ogień i gotuj, często mieszając, przez 20 minut lub do momentu, aż pigwa będzie miękka.
- Dodaj wtedy miód, sok z cytryny, liście pelargonii różanej i migdały. Zwiększ ogień i gotuj przez kolejne 5-10 minut.
- Gotuj na dużym ogniu, aż syrop zgęstnieje. Jeśli pigwa jest miękka, ale syrop nadal wodnisty, łyżką cedzakową przełóż owoce do miski, a syrop gotuj, aż zgęstnieje, sprawdzając jego konsystencję za pomocą schłodzonego talerzyka (włóż talerz na kilka minut do zamrażarki, a następnie wyjmij go i nałóż na niego kroplę syropu. Jeśli szybko gęstnieje i nie spływa po talerzu, to znak, że jest gotowy).
- Gorącą pigwę przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Zakręć szczelnie i odstaw do ostygnięcia. Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu, a zachowają świeżość przez co najmniej rok. Po otwarciu przechowuj w lodówce.
A jeśli szukasz innych pomysłów na pigwę, zajrzyj koniecznie na nasz kanał redakcyjny. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych inspiracji.
















